TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 6: O vlkovi, který vypadl z knížky

Dneska mám pro vás roztomilý tip na příběhovou knížku pro děti ve věku cca od tří let - O vlkovi, který vypadl z knížky. Titul u nás vydalo nakladatelství Paseka v roce 2017, takže opět nebude řeč o žhavé novince. Ale doporučit ho prostě musím. Nápad se zbloudilým pohádkovým vlkem je totiž hezký a příjemně originální. :-)


O vlkovi, který vypadl z knížky

O čem knížka je?

Předpokládám, že tuhle publikaci si nikdo nepořizuje pro své vlastní potěšení, takže budu pro jednou spoilerovat. :-) Inu - příběh začíná tím, že z knížky vypadne malý černý vlk, na kterého v reálném světě číhá kocour. A ten by ho rád sežral. Proto se hlavní hrdina snaží vrátit zpět do své knížky, jenže! Ovečky (které by pravděpodobně proháněl) ho zpátky vpustit nehodlají, a tak vlk kličkuje v útrobách knihovny. Hledá, do které pohádky by se zašil. Nejprve se octne na královském bále, pak mezi dinosaury... a nakonec hupne do pohádky O Červené Karkulce, ve které najde svou roli. Nebojte, drastická konzumační scéna v babiččině stavení je v tomto případě vynechána. Vlk prostě jen doprovází Karkulku do chaloupky, čímž to celé mírumilovně končí. :-)

Odkazy na jiné pohádky

Nápad s Červenou karkulkou se mi tedy líbil hodně. Už jenom proto, že to po dítěti vyžaduje znalost tradiční lidové slovesnosti, kterou v tomto případě může uplatnit a mít z toho radost. Také se tímto způsobem přirozeně rozšiřuje pole pro rozhovor nad knížkou. "Jak byla ta pohádka dál?" "Je možné, že tenhle hodný vlk babičku třeba nakonec nesežere?"

A podobným způsobem knížka odkazuje i na další pohádky. Najdete tady narážku na pohádku O neposlušných kůzlátkách a vůbec - v namalované knihovně se válí tolik různých knížek, že si můžete povídat i o nich, pokud váš drobeček některou z nich už zná. Je tu Honzíkova cesta, Luisa a Lotka, Dobrou noc s pohádkou, Broučci, Alenka v říši divů... a další dětské klasiky.

Bohaté ilustrace

Ilustrace v knížce jsou prostorově výrazné a najdete je prakticky na každé stránce. Podle mě je navíc mezi textem a obrázky onen ideální poměr, pokud knížku čtete s tříletým dítětem, které prozatím u delších textů moc neposedí. Z výtvarného úhlu pohledu jsou ilustrace také fajn. Pravda je, že zrovna vlčí protagonista vizuálně zrovna roztomilý není. S těmi špičáky a vykulenýma očima vypadá spíše jako nějaký malý podvraťák. :-D Ale nemyslím si, že by to nakonec obrázkům uškodilo... Jo - a taky oceňuji, jak si  ilustrátor pohrál i se stínováním, na to se totiž v dětských knížkách často celkem kašle. :-) 

Vtipný nádech textu

Samotný text má pak velmi odlehčený (až vtipný) tón. Nechci vás přílišně lákat a vyvolávat nadměrná očekávání - není to humor, u kterého byste se vy nebo vaše děti svíjeli smíchy na zemi. Ale je sympatické, když ovce bečí: "Bééé, my se tu pěkně pasemeee, my tě tady nechcemeee." Nebo když vlk musí "o dům - pardon, o knihu dál." :-)

Každopádně...

... jsem si jistá, že kdybych byla dítě, tohle čtení by mě hodně bavilo. Byla bych nadšená z toho, jak postavy z knížek ožívají a proklouzávají do reálného světa. A moje tříletá Káťa si čtení / prohlížení rozhodně užívá taktéž. Zatím se tedy nejvíce zaměřuje na krvelačný souboj kocoura a vlka. A na Karkulku, tu totiž miluje. :-D 

Takže... pokud byste někde narazili na publikaci O vlkovi, který vypadl z knížky, tak se jí nebraňte. Své kouzlo rozhodně má. :-)


O vlkovi, který vypadl z knížky - v knihovně

O vlkovi, který vypadl z knížky: prchající vlk

O vlkovi, který vypadl z knížky: kocouří hrozba

O vlkovi, který vypadl z knížky: vlk v lese


Bibliografické údaje

Název: O vlkovi, který vypadl z knížky
Text: Thierry Robberecht
Ilustrace: Grégoire Mabire
Překlad: Jana Tomečková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2017
Počet stran: 32
ISBN: 978-80-7432-851-0

Komentáře

  1. Aww, toto je rozkošnosť! 😍😍😍 Akože, ja mám pre detské knihy takú slabosť, a táto je neskutočne krásna!❤😊❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! :-) Je to pěkná knížka. :-) Líbí se mi ten nápad. ❤

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“