Jen Sincero: Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy

Původně jsem neměla v plánu psát na tuhle zelenou knížku samostatnou recenzi, ale nakonec jsem si řekla, že bych k ní přece jen něco málo ráda poznamenala. Takže je to tady. Můj názor na druhou publikaci z pera americké spisovatelky Jen Sincero s hustohustým názvem - Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy. Ehm... pokud vás tohle pojmenování odpuzuje, úplně to chápu. Ve mě taky vyvolává lehký pocit studu. :-D Nicméně, zkusme se na chvíli nesoustředit na přebal publikace a nahlédněme (honem!) do jejích útrob. :-)


Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy

Tahle kniha byla vydána po autorčině prvotině Jsi prostě Borec a v originále existují ještě dva dosud nepřeložené tituly (You are a Badass Every Day a Badass Habits). Všechno jsou to knížky, které vykazují veškeré znaky motivační literatury ve stylu New Age. A Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy je zaměřena, jak už název napovídá (nebo popravdě spíše huláká), na vnímání peněz.

Svérázný styl autorky

Než se dostanu k samotnému obsahu autorčiny knížky, upozornila bych předně na její styl. Ten je totiž tak trochu svérázný. Dlouho jsem přemýšlela, jak bych ho co nejvýstižněji popsala a nakonec mi vytanulo na mysl slovo hrubozrnný. Záměrně neotesaný. Takhle - Jen Sincero není žádný spisovatelský dřevorubec. Přesto však své texty zakládá na jakési "hovorovosti" a nebojí se použít termíny jako setsakra, sráč, blbost, kravina, nasraný dospělý nebo třeba stojí to za prd. Na to je třeba se připravit. Výsledek totiž nakonec působí, jako by vás popoháněl trenér na hřišti stylem "kámo, seber se a hni zadkem". Jinými slovy, autorka své čtenáře nehladí, ale spíše ho vším tím boreckým výrazivem fackuje. :-D

"Vesmír vám kryje záda" aneb na co bych si dala pozor...

A teď k věci. Motivačních příruček v myšlenkovém směru věř a ono si tě to najde je celá řada a mohou člověka příjemně nabudit. (Tedy, ne zaryté skeptiky, ti by se tomuto typu literatury měli vyhýbat gigantickým obloukem. :-D) Potíž těchto knih je ale v tom, že mohou v některých lidech vyvolávat falešné představy a je přece jenom lepší zachovat si od nich trochu odstup. Celkem trefně se k tématu vyjádřil Derren Brown ve svém titulu Happy, v němž uvádí jeden pádný argument - základem podobných filozofií totiž bývá myšlenka, že stačí věřit a ono to přijde... no a pokud se vám nedaří dosáhnout svého cíle, je to nejspíše tím, že jste v pozitivní výsledek doposud nevěřili dostatečně... Jenže to se dá vlastně říct téměř vždycky.

Když se tedy vrátím k Jen Sincero, musím přiznat, že se mi moc nepozdávaly kapitoly, ve kterých se nadmíru rozvášnila a navrhovala čtenáři udělat neprodleně něco velkého a riskantního, co ho posune vpřed (třeba navrhla pronajmout si prostory na prodej kabelek). Chápu sice, co tím zřejmě měla na mysli. Ale i tak se bojím, aby někoho na základě jejích rad nenapadlo se pro nic za nic zadlužit, protože mu přece "Univerzum kryje záda". Myslím si zkrátka, že spoléhat se na Vesmírnou inteligenci (jak autorka nazývá tento princip) je na jednu stranu fajn, ale pořád je důležité při tom zůstat alespoň jednou nohou na zemi.

Podnět k zamyšlení

Přes to všechno se ale domnívám, že určitý smysl tahle publikace má. Pokládá totiž čtenáři otázky - jak explicitní formou, tak mezi řádky. Autorka se zabývá naším vnitřním vztahem k penězům. Píše o tom, co nás vede k různým finančním rozhodnutím a jak o penězích přemýšlejí jiní lidé. Ti finančně úspěšní. Je fakt (ať už Vesmír na naše přání reaguje nebo ne), že nás občas mohou určité "bloky" brzdit, a to i ve velmi reálných situacích, velmi reálným způsobem. Proto podle mě není na škodu nechat se knížkou vést a třeba v sobě některé z oněch bloků poodkrýt. 

Příliv energie

A pak je tu samozřejmě ohromný příliv energie, který se na vás valí téměř z každé věty. :-) Text je psán s elánem, má to švih. 

Na chvíli jako byste se klouzali na barevném tobogánu plném snů, představ a bankovek. Je to prostě taková... motivační jízda. Pokud se jí poddáte. :-)

Nicméně hádám, že bude tahle knížka působit na různé lidi různě. Někoho zdravě nakopne, někoho nadchne až moc (a tito lidé se pak možná budou vrhat do všelijakých pofidérních podniků), pro někoho to bude ztráta času. A já jsem s knížkou, řekněme, vedla konverzaci. Jako bych seděla s kamarádkou u kafe a povídaly jsme si o našem pohledu na peníze a o tom, jaké by to na tom "tobogánu" bylo. A vida. Něco jsem se o sobě nakonec i dozvěděla. :-)


Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy

Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy

Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy

Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy


Bibliografické údaje

Název: Jsi fakt borec - umíš vydělat prachy / You Are a Badass at Making Money
Autorka: Jen Sincero
Překlad: Šárka Kadlecová
Nakladatelství: Pragma
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-242-6491-2

Komentáře

  1. Tak mě napadá, že když se někdo jmenuje Sincero, tak snad ani jiný než upřímně projevený styl psaní by se nehodil. I když třeba více hrubozrnný v tomto případě, ale stále upřímný. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Tak tohle mě nenapadlo. Dobrý postřeh. :-D :-D :-D

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý