Kam pro knižní inspiraci?

Když hledáme knižní inspiraci, způsobů je spousta. Můžeme se procházet po knihkupectvích a čekat, co nám padne do oka. Můžeme si nechat si poradit od přátel, číst literární magazíny nebo si procházet ediční plány. A pak jsou tu samozřejmě internetová média, u nichž bych se dneska chtěla pozastavit. Bude to takové mé napůl osobní zamyšlení nad tím, co pro mě která platforma znamená a kam si pro inspiraci nejraději chodím já. :-)


Knižní inspirace


Než jsem se pustila do psaní tohoto článku, vytvořila jsem v jedné knižní skupině na Facebooku anketu a ptala se, kterou z dostupných platforem upřednostňují ostatní. No... vzhledem k tomu, že jsem tuhle otázku položila na Facebooku, není divu, že nejčastější odpovědí byl právě Facebook. Kdybych se zeptala na Instagramu, tak by jistojistě zvítězil Instagram. :-D Tak či tak se ukázaly jako nejoblíbenější následující tři média  Facebook, Instagram a knižní databáze. A těmi tedy začnu.

Instagram

Instagram je pro mě taková... lákavá knižní vitrína. V mém případě tomu tak je zvláště proto, že na svém profilu sleduju téměř výhradně knižní účty. Instagram ráda využívám jako zdroj prvotní inspirace. Sleduju, co vychází, co tak nějak "frčí" a pomáhá mi to vytvářet si hrubý přehled o současném knižním trhu. Na téhle sociální síti navíc oceňuju, že se tu hodně pracuje s hashtagy, takže stačí jednoduše přidat mezi své sledované prvky #copravectu nebo #ukazcoctes a už jenom to člověku zajistí dostatečný přísun knižních tipů. 

Na druhou stranu ale musím připustit, že je tahle sociální síť poměrně povrchní. Ne, že by mi vadily ty nádherné fotky, kterými se mi to hemží na zdi. Jen mě někdy zklame, když nějaký takový foto-skvost rozkliknu a zjistím, že se pod ním skrývá jen strohé konstatování typu: „Kniha a kafe, to miluju!“ Ale abych nebyla nefér  ne všichni takto postupují, u spousty bookstagramerů člověk najde slušné komentáře. Někteří dokáží i na Instagramu knihu skvěle vystihnout. A když k tomu přidají i pěknou fotku, je to prostě vizuální potěcha každé knihomolí duše. :-)

Facebook

A teď Facebook. K jednomu se musím přiznat. Facebook mě občas štve. Otravuje mě, že mi na zeď podstrkuje obsah, o který jsem se neprosila. Nemám ráda kvanta sdílených odkazů a s prominutím bordel. ALE! Je to pro mě ta platforma, na které si s ostatními o čtení nejraději pokecám. Pro tento účel jsem se přidala k několika čtenářsky orientovaným skupinám. Třeba ke Knižním závislákům (to je skupina fungující pod nakladatelstvím Dobrovský), ke Knižním blogerům, Literárním s(n)obům... a inspirací v oblasti knížek pro Kaťulku jsou mi Knížky pro děti. :-)

Knižní databáze

Pak jsou tu knižní databáze (ČBDBDatabáze knihGoodreads), které já osobně sice nevyužívám jako zdroje inspirací, ale ve druhé fázi (tj. při zkoumání konkrétních knížek) jsou pro mě klíčové. Na rozdíl od Instagramu a Facebooku jsou tu totiž publikace hodnoceny přehledně. Komentáře se vztahují k věci, nejde jen o fotky knížek s kávou. Takže když přemýšlím, jestli se do něčeho pustit nebo ne, tady si o jednotlivých titulech udělám lepší obrázek než kdekoli jinde.

...

A nyní bych přešla ke druhé "trojici" médií, již podle mě spojují dvě věci: zaprvé jsou dle ankety, kterou jsem zmiňovala v úvodu, výrazně méně sledované v porovnání s výše uvedenými internetovými zákoutími, a zadruhé: pokud chodíte k někomu na blog, YouTube kanál nebo si pustíte jeho podcast, tak míříte (narozdíl od Instagramu, Facebooku a knižních databází) zcela cíleně za konkrétními tvůrci. Za těmi, kteří vás něčím oslovili. Kteří vám dali něco, kvůli čemu se vracíte právě k nim.

YouTube

Začnu YouTubem. Knižní youtubery jsem sledovala nejraději tak před čtyřmi lety, ale i dneska si sem tam něco pustím. Je to pro mě příjemný relax k čaji nebo fajn kulisa k obědu. Super virtuální pokec nad knížkami s někým, koho to taky baví. A přísun knižních tipů. :-) Má to jen jednu nevýhodu: najít někoho, kdo člověku osobnostně sedí, nahrává kvalitní videa, umí mluvit na kameru a do toho všeho má podobný knižní vkus jako on... to je teda sakra těžké. Nikoho nebaví koukat na videa o fantasy knížkách, pokud to není jeho žánr. Nebo jo...?

Podcasty

Pojďme ale dále. Nedávným trendem v oblasti médií jsou podcasty. Těch literárních zatím není tolik, takže je poměrně snadné se v nich zorientovat. Ale opět je asi důležité, aby nám bylo příjemné daného tvůrce poslouchat a bavil nás jeho výběr témat / žánrů. Mě tahle forma poslechu přijde příjemná. Knižní podcasty jsou vlastně takovým BookTubem bez vizuálu. To je na jednu stranu fajn (můžete u nich uklízet nebo třeba běhat), ale myslím si, že musí být pro tvůrce těžší svého posluchače zaujmout. Mám prostě takový dojem, že v případě podcastu se nic takzvaně "neschová" za krásnou obálku nebo za sympatický zevnějšek.

Blogy

A konečně  blogy. :-) Blogy jsou pro mě taková útulná doupátka plná knížek, do nichž člověk zamíří na návštěvu, aby si dal kafe a nadýchal se knižního aromatu. Strašně se mi na nich líbí, že jsou osobní, že se v nich maximálně odráží individualita tvůrců. Na blog se totiž potenciálně vejde všechno  nejen texty, ale i audia a videa, když na to přijde. Navíc si každý svůj blogový prostor vytváří po svém  jak obsahově, tak graficky... a já osobně se do těch malých čtecích nor vypravuju poměrně ráda. ♡

...

A kde na internetu si o knížkách dozvídáte nejraději vy?  :-)

Komentáře

  1. Tak to já nejvíce využívám knižních novinek a připravovaných titulů přímo na stránkách vybraných nakladatelství. V obchodech pak, když mne něco zaujme obálkou + anotací, tak mířím na knižní databáze. A pokud hledám náhodně tip, tak nejraději šmejdím po blozích, ať již těch ze svých osobních záložek nebo hledám na FB skupinách či ČBDB :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo! Ediční plány si taky ráda prohlížím. :-) Vždycky se na ně vrhnu, když vyjdou. Nicméně procházet kamenná knihkupectví už jsem tedy nebyla docela dost dlouho. Doba covidová spojená s malým dítětem a pobytem na venkově tomu moc nenahrává. :-D No... někdy zase zajdu. :-)

      Vymazat
  2. Ediční plány si sice taky rád prohlížím, ale dost mě rozčiluje si to evidovat a pak čtvrt roku čekat než kniha opravdu vyjde.
    Knihy vybírám hlavně ze souhrnů novinek - ČBDB je má na webu (odebírám RSS čtečkou), Databáze knih, Kanzelsberger a Stavební knihy posílají mail.
    A pokud jde o tipy, tak tři blogy (a jeden z nich je tenhle) a web iLiteratura - tam jsou recenze hodně precizní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předně děkuju za přízeň, moc mě těší. :-)

      Jinak iLiteraturu sleduju taky, ale většinou spíše až poté, co si knížky přečtu. Tam jsou totiž recenze nejen precizní (jak říkáš), ale hlavně zasvěcené. Občas mi pomohou pochopit širší kontext. Zvláště teda když cítím, že mi něco uniká. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý