Tipy na vánoční knihodárky

Vítejte u prvního adventního článku, který budiž pro tentokrát zaměřen na dárky. :-) Pozor - dneska tady nenajdete tipy na knížky. Tedy, ne tak úplně. Rozhodla jsem se dát dohromady pár kreativních knihomolských blbůstek, které s knížkami "pouze" souvisejí. Nuž... a třeba vás něco z toho zaujme. :-)



Jako první tady mám "knížku", která (jak možná tušíte) neukrývá text, ale... čaj. :-) V červenozlatém obalu například najdete čínský green tea  (viz obrázek), jinak ale existuje i spousta dalších lákavých variant. Knihokrabičky najdete zelené, modré, stříbrné, zlaté... čaje sypané, pytlíkové, černé, zelené i ovocné. Určitě snadno zvolíte to pravé; dle vkusu a chuti obdarovaného. (Jo a pokud budete googlit, zadávejte "tea book", usnadní vám to hledání :-))

Knihočaj

Dalším tipem budou dárky vhodné především pro milovníky Harryho Pottera. Inu... potterovské doplňky. :-) Ty seženete úplně všude. Ano, je to marketingový tah, je to svým způsobem komerční materiál, ale na druhou stranu - předměty ze světa Bradavic a Famfrpálu jsou také přesně tím, co si většinou sami nepořídíte, ale pod stromečkem vám udělá radost. Jste-li HP fanouškem, pochopitelně. A upřímně - já bych se určitě s chutí ohákla do nebelvírského svetru, Hermionina hůlka by mě jistojistě neurazila (na obrázku je to ta vlevo, druhá z hůlek patří Brumbálovi) a tahle (↓) replika obraceče času by mě vůbec okouzlila. Je to... prostě šperk :-) (Jen pozor, ne každý obraceč času se takhle úžasně otáčí, jen ať nejste zklamaní.)

Potterovské doplňky

A pak tu mám typ dekoračních předmětů jako stvořených pro knižní nadšence - knižní origami. Znáte to? Skládanky z knížek s dobře vybraným symbolem či nápisem uvnitř může být vcelku originálním doplňkem do knihovny, navíc se dá kdykoli uschovat či opětovně vystavit. U nás existuje na výrobu těchto kreativních knížek e-shop - bookigami.cz. Na výběr máte různé symboly, nápisy, srdíčka, květiny... ale také si můžete nechat vyrobit origami na míru (například nechat do knížky poskládat něčí jméno). Nebo... jste-li šikovní... tak třeba zvládnete něco podobného vytvořit sami. :-) Tak či tak je tohle podle mě milý dárek pro kohokoli blízkého, kdo si lebedí v knížkách. ♡

Origami z knížky

Následující tučná bichle The New ENGLISH Dictionnary opět není nudným anglickým výkladovým slovníkem. Je to sofistikovaný trezor. :-D Kdysi jsem ho pořizovala pod stromeček bráchovi a musím říct, že je vyhotoven moc hezky. Myslím si, že tenhle dárek je nejen vtipný, ale vlastně i docela použitelný. Ukryjete do něj hotovost, tajný deník, hanbaté sexuální pomůcky :-D... no prostě cokoli spadajícího do kategorie "nechci, aby se mi v tom někdo hrabal". Pak krabičku zamknete a vložíte mezi ostatní knížky do knihovny. Ochrana vašich tajných materiálů je tedy dvojí - jednak zámek na klíč a jednak to, že titul s nápisem "The New ENGLISH Dictionnary" na hřbetě opravdu ničí pozornost nepřiláká. :-D

Kniho-trezor

A teď špetka přírodopisu. Znáte červotoče proužkovaného (anobium punctatum)? Jedná se o hmyzího škůdce, který napadá zpracované jehličnaté a listnaté dřevo, nábytek, dřevořezby, dřevěné střechy, starožitnosti. No a jeho larvy mají údajně na svědomí destrukci knih. Jinými slovy, je to knihomol. :-) Slovo knihomol se v posledních letech natolik rozšířilo v jeho přeneseném významu, že už jsme možná skoro zapomněli, že je to zároveň výraz pro jakýkoli hmyz hryzající naše milované knížky. Mým dalším tipem je tedy tenhle roztomilý kamarád - plyšový knihomol (sehnatelný třeba na těchto stránkách). Kuk! :-)

Plyšový knihomol

Nuž a nakonec - máte-li kolem sebe někoho orientovaného na knížky, můžete se též porozhlédnout po nějaké náladové kresbě či malbě. Takové, v níž by se ukrývala chuť zachumlat se s knihou do deky nebo která by přímo odkazovala na čtecí magii. Mě v tomhle ohledu oslovuje kupříkladu tvorba Kateřiny Brabcové (možná ji znáte, ilustruje třeba tituly ze série Romantické útěky od Julie Caplinové). Kdybyste měli zájem tyto obrázky prozkoumat blíže, mrkněte na Love & Paper. Jen jedno upozornění - kupujete pouze tisk, ne malovaný originál. Ale Katčina tvorba na druhou stranu onu kýženou hygge atmosféru vystihuje skvěle, a o to jde. :-)

Plakáty - Love & Paper


Nuž... konec tipů. :-) Budu ráda, když napíšete, jestli se chystáte něco podobného letos darovat. (Malý dodatek, pro jistotu - tento článek NEVZNIKL na základě spoluprací. Všechno to jsou produkty, které mě osobně něčím zaujaly a fandím jim. :-))

Přeju krásný ADVENT!

Komentáře

  1. Čaje v plechovej krabičke v tvare knihy sú dokonalosť!♥ Minule som na podobný natrafila, vyzeral ako vintage knižka, jój, rozplývala som sa :D Harry Potter nikdy nesklame a keďže moja sestra a jedna kamarátka Harryho milujú, tak mám každý rok na výber z kopec možností na námet tejto obľúbenej knižnej postavy a série...och, a maľby, printy, záložky - maľované knižné drobnosti sú ďalšou veľkou láskou♥♥♥
    Naozaj krásny článok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju Mony. :-)

      Knižní drobnosti jsou super, člověk si je často jen tak nekoupí, ale potěší a jsou milé. ♥ Jsem ráda, že se Ti taky líbí. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý