Jak přijít na chuť audioknihám?

Přestože se fenomén audioknih těší čím dál tím větší popularitě, stále ještě narážím na čtenáře, kteří tvrdí, že tomuto druhu konzumace literatury stále nemohou přijít na chuť. Přijde mi to docela škoda, takže jsem se rozhodla dát dohromady pár tipů na to, jak s audioknihami začít a jak si je co nejlépe užít. :-)


S audioknihou v uších

Naprosto chápu, že spousta lidí inklinuje ke knihám klasického formátu. Já je mám ostatně také nejraději. Přesto si ale myslím, že právě audioknihy mohou k papírovému čtení perfektním doplňkem. Mají v sobě totiž něco navíc, co posluchače donutí do příběhu vstoupit velice hluboko, pokud si audioknihu zvolí dobře. Přívětivé umělecké pojetí interpreta, jeho hlas, hudební předěly. To všechno textům dodává zajímavou barvu.

Když jsem se zamýšlela nad tím, proč si doposud někteří čtenáři audio-formu neoblíbili, jako první mi přišel na mysl jeden zásadní důvod, proto ho zmíním rovnou - automatický předpoklad, že je každá audiokniha krácená, a tudíž je oproti originálu o něco chudší. Neúplná. A upřímně řečeno - krácené audioverze z tohoto důvodu dokážou odradit i mne, když na nějakou takovou narazím. Musím ale říct, že se mi už dlouho taková audiokniha do ruky nedostala. Poslední dobou už se nahrávají především verze nekrácené a stačí si rychle ověřit, zda tomu tak je i u knížky, kterou jste si vybrali. To jen tak pro začátek. :-)

A pak je asi klíčové si audioknihu dobře vybrat a správně načasovat. Proto jsem své tipy rozdělila do následujících dvou nadskupin . ↓ Pojďme na ně. :-)

...

1) VÝBĚR AUDIOKNIHY

Vyhněte se amatérským nahrávkám.

Předně - snažte se vyhnout velmi starým (a často též nekvalitním) nahrávkám a nahrávkám vyloženě amatérským. Na ty narazíte velmi snadno; začnete googlit, protože byste pro začátek rádi nějaký ten poslech zdarma... no a do cesty se vám připlete knížka se špatným zvukem namluvená amatérem - nehereckou, často monotónní interpretací. A protože vás takový poslech nebaví, zbytečně dojdete k přesvědčení, že audioknihy jsou vlastně nuda.

Pozor na žánr.

Při vybírání audioknihy dále zvažte, zda vám pro vybraný žánr vůbec vyhovuje poslechová forma. Já třeba ve formě poslechu zrovna nemusím knížky vzniklé na základě blogů. Můj bratr zase tvrdí, že raději čte než poslouchá knihy osobního rozvoje, protože se nad řádky často zamýšlí a je mu pohodlnější zvednout oči od knihy než přerušovat zvukovou stopu. Tím nechci říct, že nemáte poslouchat osobní rozvoj nebo audioknihy blogerů. Jen mějte na vědomí, že i žánr může hrát ve výběru podstatnou roli.

Vybírejte stejně pečlivě, jako by šlo o papírový výtisk.

Už jsem se zmínila výše, že shledávám mírně problematickým, pokud si člověk pro začátek naordinuje audioknihu "ke stažení zdarma" nebo prostě bere cokoli, co je zrovinka k dispozici. Neříkám, že musíme nutně sáhnout vedle, ale je zkrátka pravděpodobnější, že knížka půjde mimo nás a poslech nás bavit nebude (nikoli proto, že jde o audioknihu - on nás vlastně nebaví text samotný). Proto je podle mě fajn vybrat si k prvnímu poslechu něco, co bychom si chtěli projít tak jako tak.

Poslechněte si oblíbeného interpreta.

A nakonec: co vám dále může audioknihu zpříjemnit (nebo naopak), je výběr interpreta. Dnešní audioknihy se sice dělají kvalitně a pracují na nich profesionálové, ale stejně se nám některé hlasy líbí více a jiné méně. Než si tedy pořídíte audioknihu, poslechněte si ukázku. Nebo jděte přímo po interpretovi, jehož hlas je vám příjemný. Já třeba velmi ráda poslouchám Veroniku Khek Kubařovou, Martina Stránského, Vladimíra Hausera nebo Jana Kantůrka, ale tohle má asi každý nastaveno jinak.

...

Uf. Takže máte audioknihu, která by vás snad měla bavit. A teď - kdy se do ní pustit? :-)

...

2) IDEÁLNÍ PŘÍLEŽITOSTI K POSLECHU

Audiokniha jako parťák při manuální práci

Tohle je asi tip, který už jste mnohokrát slyšeli, ale musím to zopakovat. Audioknihy se skvěle poslouchají při rutinních manuálních činnostech, u kterých nepotřebujete přemýšlet. Mytí oken, vaření, věšení prádla, řízení auta. Já jsem si jednu z prvních audioknih pustila před lety během komplexního úklidu v pokoji a při přesazování své dracény. A jak mě to najednou bavilo. :-)

Audiokniha během chřipky

Nikdo samozřejmě nemáme v plánu nakazit se viry poletujícími kolem jenom proto, abychom si oblíbili poslouchání audioknih. :-D Nicméně - pokud se vám to náhodou stane a ulehnete do postele, vřele doporučuju využít situace a něco si pustit. Během nemoci se totiž člověk cítí zesláblý a někdy nemá sílu ani na ta písmenka v knížce. Proto je skvělé si prostě v klidu lehnout, zavřít oči a jenom poslouchat...

Produktivní mix: literatura při sportu

Poměrně rozšířenou zálibou je v poslední době také poslech audioknih při sportu, zejména tedy při běhání. Je to lákavá kombinace - takhle jste totiž produktivní hned dvakrát. Kultivujete své tělo a mysl zároveň. Přiznám se ale, že já osobně s touhle variantou mám jeden problém. Při běhání se vůbec nedokážu soustředit na pomalá dějová plynutí, na poezii slova... prostě mi to k tomu sportu nějak nesedí. Takže - když už si pustím audio během jakékoli pohybové aktivity, musí to být něco aktivního, svižného, nejlépe motivačního. V tomto ohledu se mi příjemně poslouchala třeba knížka Mindset od Carol Dweck. :-) No... zkuste a uvidíte.

Poslech na dobrou noc

Jednou z možností pak může být poslech před spaním. Výhodou je, že při poslechu příběhu se vám zklidní myšlenky a s klidnými myšlenkami se dobře usíná. A nevýhodou? Možná usnete už během poslechu. Ehm... můj případ. :-D Já proto před spaním volím knížky, které už znám, a tudíž mi nic neunikne. Takové, které mě navzdory opakovanému poslechu stále baví. (Třeba Čaroprávnost od Pratchetta.)

Kulisa pro zamilované

Závěrečný tip budiž především pro čerstvě zamilované páry, ale dlouhodobě zadaní ji mohou samozřejmě aplikovat taktéž. :-) Poslech audioknihy ve dvou. ♡ Může to být příjemná aktivita ve chvíli, kdy si prostě užíváte přítomnosti druhého a společně se bavíte knížkou. Je to podobné, jako byste se dívali na film. Prostě své dojmy sdílíte a díky tomu vás příběh baví ještě o kapku více. :-)

...

To by tedy bylo vše. :-) Do audioknih se samozřejmě nemusíte nutit. Je to alternativa, která někomu sedne a jinému méně. Ale je fajn tomu dát šanci, protože poslouchání knížek může člověku krásně obohatit každodenní rutinu a vůbec zpříjemnit dny.

A co VY? Máte mluvené slovo rádi? A pokud ne - je něco konkrétního, co vás od audioknih odrazuje?

Komentáře

  1. Já knihy neposlouchám. Ani podcasty. Důvody mám dva
    1) Jsem typ vizuální, informace přijímám očima a když mi někdo něco čte, bez soustředění zachytím tak polovinu. Zadání příkladů nebo písemky je mnohem rychlejší mi ukázat, než mi to třikrát přečíst :). Z toho také plyne, že ani kniha k manuální práci není to pravé - buď se soustředím na práci a kniha mi uniká, nebo naopak (což by bylo nebezpečnější). Takže bych si na poslech musel vyhradit speciální čas. No a pak se dostává ke slovu to, že 2) čtu násobně rychleji. A konečně 3) další drobné nevýhody, jako že do audioknihy se špatně dávají záložky, špatně se z nich získávají citace a tak dál :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Wu! Díky moc za komentář. :-)

      ad 1) Chápu. No já to mám jinak - když jsem zkoušela poslouchat audioknihu a nic při tom nedělat, tak jsem měla naopak nutkání jít si aspoň kreslit. Nebo cokoli. :-D Proto audioknihy ráda spojuju s něčím manuálním, při čem člověk nepotřebuje přemýšlet, co dělá mechanicky, trochu automaticky.

      ad 2) Já taky, ale ono mi to pomalejší tempo čas od času vlastně nevadí...

      ad 3) To je fakt, na to nemůžu nic říct. Tohle jsou bezesporu nevýhody všech mluvených verzí. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý