Helle Helle : Jestli chceš

Dánské autorce Helle Helle (vlastním jménem Helle Krogh Hansen) u nás prozatím vyšly čtyři knížky. Já už jsem kdysi jednu z nich četla, konkrétně titul s dlouhatánským názvem Tohle jsem měla napsat v přítomném čase. Nebudu lhát, tehdy jsem z něj byla poměrně v rozpacích... a zklamaná. Přesto jsem autorce dala ještě jednu šanci a opatrně se pustila do jejího staršího textu Jestli chceš. Zážitek to byl o něco lepší než minule, i když... wow efekt se popravdě nedostavil ani tentokrát.


Helle Helle: Jestli chceš


Jestli chceš...

... je všeho všudy o tom, jak se dva dospělí lidé (muž a žena) nezávisle na sobě (při běhání) ztratí v lese. Potkají se, spojí své síly a pak tak nějak bloudí společně. Jejich příběh mi trochu připomínal perníkovou chaloupku. I to světýlko se tam nakonec objevilo. :-) A ve druhé rovině textu se píše o oné ženě a jejím vztahu s jistým Christianem. Vztahu, který se nejeví nijak výstředně, je to prostě jen jedno z mnoha možných partnerských soužití. Normální, ničím nevyčnívající, běžné.

Vyjadřovací minimalismus

Obdobně jako dějová linie (která je skutečně osekána na minimum), je pak příznačně úsporné i autorčino vyjadřování. Používá krátké, často jednoduché věty. A hlubší zabarvení emocí musíte hledat mezi řádky. Ty autorka totiž prezentuje buď vcelku strohým konstatováním nebo popisem obyčejných situací, jejichž drama se skrývá ve zdánlivě bezvýznamných detailech. 

Zní to trochu abstraktně, a tak bych možná uvedla příklad:

"Nepřirozeně na něj zamávala, ukazovákem. Loučil se a ona zatím vyhodila zbytek buchty a z pusy si utřela práškový cukr. Když k ní přišel, nedokázala se rozhodnout, nebo zůstat sedět, ale vydařilo se to. I on se posadil, podal jí ruku a pak ji trochu neohrabaně ze strany objal." (str. 81)

Všední vyhození buchty tady vlastně znamená mnohem víc než jen "vyhození buchty". Je to nervózní projev zamilované holky, která právě nečekaně spatřila svého dávného přítele a vysněného kluka v jednom. Rozechvěje ji to. A buchta pro ni náhle představuje nepříjemnou překážku. Cítí se s ní nepřirozeně. Blbě. Chce na toho chlapa zapůsobit, ne před ním nevzhledně rozevírat ústa, nemotorně do sebe soukat kus těsta, rozžvýkávat ho a ještě se u toho trapně zašpinit práškovým cukrem. Takže se kusu pečiva raději zbavuje.

Nuž... a na takových detailech kniha Jestli chceš vlastně stojí celá.

Lesní atmosféra

A pak je tu plán B - dospěláci ztracení v lese. Tohle mi přijde jako dobrý nápad, i když by se dal určitě více rozehrát... To by ale nebyla Helle Helle. I tak se autorce nicméně podařilo hezky vystihnout noční atmosféru v lese, kterou postavy prožívaly. Tma, žízeň, chlad, bolavý puchýř, strach, žádný signál, houkání sovy. Místy jsem si připadala, jako bych byla na místě taky. Navzdory tomu minimalistickému vypravěčskému stylu. :-)

Hledání symbolů

A protože se milostný život protagonistky nachází v jakési paralele s blouděním v lese, nabízí se dále otázka, zda v onom "bloudění" není skryta nějaká hlubší symbolika. Jako by to byl obraz ženina partnerského vztahu, pro který udělala všechno, a přesto se v něm ztratila. Nebo ta žízeň  - představuje ještě něco jiného než akutní nedostatek tekutin? Má symbolizovat hrdinčinu citovou vyprahlost? A co to její následné zvracení?

Upřímně ale nevím. Všechny tyhle (a mnohé další) symboly mi osobně nepřipadají natolik výmluvné, abych z nich byla na větvi. Spíše jsem se přistihla, že je v textu uměle hledám, protože se mi prostě nechce věřit, že by tohle dílko bylo skutečně myšleno tak, jak je. Zkrátka jsem se snažila na tu jeho "nahotu" něco oblíknout, ABY (!) to celé dávalo větší smysl.

Takže...

... bych asi knížku všeobecně nedoporučila. Nemyslím si, že většině lidem sedne, a naprosto rozumím tomu, proč ji někteří popisují slovy: "je to o ničem". A i když Jestli chceš ve výsledku hodnotím podstatně lépe než autorčino Tohle jsem měla přečíst v přítomném čase, tak se nejspíše k Helle Helle hned tak nevrátím...


Helle Helle: Jestli chceš

Helle Helle: Jestli chceš - detail

Helle Helle: Jestli chceš

Helle Helle: Jestli chceš


Bibliografické údaje

Název: Jestli chceš / Hvis det er
Autor: Helle Helle
Překlad: Helena Březinová
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
ISBN: 978-80-7432-715-5

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý