Umělecký skvost: HOKUSAI a jeho Thirty-six Views of Mount Fuji

Vítejte u článku, který bude dneska převážně vizuální. Pořídila jsem si totiž jednu uměleckou lahůdku, jíž je kniha plná úžasných obrazů japonského tvůrce Kacušiky Hokusaie. Pravděpodobně už jste na něj narazili - je to autor slavné Velké vlny u pobřeží Kanagawy (viz obálka publikace). Knihu Thirty-six Views of Mount Fuji vydalo německé nakladatelství Prestel, nicméně přiložené texty (kterých je i tak úplné minimum) jsou v angličtině, takže německy umět opravdu nemusíte. :-)


Kacušika Hokusai

Nejprve by se asi slušelo japonského umělce alespoň stručně představit. Inu, (údajně extrovertní) Kacušika Hokusai podle všeho k umění směřoval už od malička. Intenzivně malovat začal v pěti letech, od patnácti do osmnácti se učil dřevorytcem, pak studoval u malíře Kacukawy Šunšóa (dokud ho nevyloučili za ignorování mistrových uměleckých postupů). Své nejtypičtější práce vytvořil ve třicátých letech 19. století (včetně Třiceti šesti pohledů na horu Fudži), avšak vedle nich se věnoval také tvorbě limitovaných edicí novoročních pozdravů, hudebních programů a dalších oznámení, nebo třeba vytvářel reklamní "plakáty" pro veřejné domy či divadla.

Jeho kvintesenciálním dílem je pak právě Třicet šest pohledů na horu Fudži...

... anglicky Thirty-six Views of Mount Fuji, japonsky 富嶽三十六景 (Fugaku Sandžúrokkei) - série dřevotisků zobrazujících horu Fudži v různých ročních obdobích a z různých úhlů. Hokusai ji vytvořil v roce 1832, přičemž postupoval v duchu umění zvaného ukijo-e. To bylo tou dobou oblíbené a ve své pozdní fázi se specializovalo především na vyobrazování krajiny a přírody. Umělci této školy používali techniku dřevořezu (tj. tisku z výšky), díky němuž mohli svá díla snadněji rozmnožovat. Nutno dodat, že ačkoli se série jmenuje Třicet šest pohledů na horu Fudži, obrazů čítá čtyřicet šest (deset z nich k ostatním autor přidal až dodatečně). V knížce je najdete všechny. A pokud byste se třeba rozhodovali, zda si tenhle kousek japonského umění pořídit, mrkněte na Wikipedii - je tam náhled všech těch obrazů, i s názvy.

Po materiální stránce...

... je publikace řešena formou pevného boxu, do něhož je vloženo jednak harmonikově skládané leporelo s Hokusaiovými obrazy a jednak tenký modrý sešit s informacemi o tomto Hokusaiově díle. Informační svazek sice není nijak objemný, ale pro běžného uživatele vlastně dostačující.

No... nebudu se už dále rozepisovat. Foto-ukázka bude beztak v tomto případě podstatně výmluvnější něž bezbarvé slovní popisy. Pojďme na ni. ♡ 





Leporelo se prohlíží "po japonsku" odzadu a na její hlavní straně objevíte tenhle dokonalý nápis na stříbřitém podkladu:




Harmonikové seskládání" leporela funguje takto:




A malá ochutnávka na závěr:








Bibliografické údaje

Název: Hokusai, Thirty-Six Views of Mount Fuji
Autorka: Amelie Balcou
Nakladatelství: Prestel
Rok vydání: 2019
Počet stran: 138
ISBN: 978-379-1386-07-2

Komentáře

  1. Krásná recenze!
    A krásná kniha. Člověk si občas musí udělat radost, že? :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý