Frances Mayesová: Sejdeme se na Piazzetě

"Nedostali jsme se náhodou do nebe?"
"Ne. V nebi nemají espresso."

Frances Mayesová (*1940) je americkou autorkou, avšak dle svých slov dlouhodobě pobývá nejen ve Spojených státech, ale také právě v Itálii, již si evidentně zamilovala. Sejdeme se na Piazzetě ostatně není její první knihou o slunné zemi na jihu Evropy. V minulosti u nás vyšel (rovněž v nakladatelství Paseka) kupříkladu titul La Bella Toscana - Sladký italský život nebo Toskánsko na každý den. Autorčina poslední knížka nicméně není jen o Toskánsku a provádí čtenáře i po dalších působivých italských regionech. :-)


Sejdeme se na Piazzetě

Knihu Sejdeme se na Piazzetě autorka pojímá jako jakýsi literární záznam rodinného putování po Itálii s důrazem na cestovatelské prožitky. Zavádí čtenáře do kaváren, restaurací, vináren, hotýlků, rodných domů, zajímavých uliček, muzeí... Sem tam přihodí nějaké osobní zamyšlení inspirované italským prostředím, někdy přibližuje historický kontext procestovaných míst a zaznamenává i zcela prozaické detaily rodinné cesty. Jednotlivé oblasti pak nejsou představovány v pořadí, v němž je manželský pár navštěvoval, ale v takovém sledu, aby měl čtenář možnost městy pomyslně projíždět ve směru od severu k jihu.

Přiznám se, že cestopisný žánr je pro mě trochu oříškem. Stále jsem neobjevila styl, který by mi v této literární oblasti nejvíce seděl. Ale italská mňamka Sejdeme se na Piazzetě se mu možná přiblížila. Hlavně tedy v tomhle:

GASTROTURISTIKA

MILUJU, když je kniha prodchnutá chutěmi, a přesně tenhle aspekt Sejdeme se na Piazzetě splňuje naprosto dokonale. Stránky jsou provoněné italskými kavárnami, do kterých bych okamžitě zamířila na malinké espresso, a účastníci cesty navíc poměrně často experimentují s výběrem italských pochutin. Každou navštívenou restauraci autorka vykreslí ve velmi přívětivých barvách, probouzí ve vás kulinářskou zvědavost. Takže chcete degustovat mořské plody na rozmanité množství způsobů a nejraději byste se hned pustili do kvalitních italských těstovin s lokálními sýry, s rukolou, lanýži, olivami... Zajímají vás nezvyklé kombinace, do kterých se rodinka pouští.

A tady je malá ochutnávka toho, co si například autorka vybrala z jídelníčku v Parmě:

"Odolávat tradiční sladkosti téhle oblasti jménem sbrisolona ale nemá smysl. Recept pochází z cucina povera. Základ je jeden díl polenty a jeden díl mouky se spoustou opražených oříšků a výsledek se drolí jako máslové sušenky, ale má zrnitější texturu. Navrch se tradičně nakape trocha grappy, ale tuhle ještě o několik úrovní povýšil přiložený šálek zabaglione. Ulamujete křupavé kousky a namáčíte. A namáčíte. A já už nemůžu, ale namáčím znovu." (str. 171)

PLUS - sem tam jsou k textu přiloženy i recepty, které během svého italského putování Frances posbírala. Je to nejen příjemné "osvěžení" žánru, ale i inspirující. Uvědomíte si totiž, že i místní recept může být leckdy perfektním suvenýrem z cest.

LITERÁRNÍ PROCHÁZKY

Dále jsem pochopitelně souzněla s autorčiným zájmem o místa spojená s osobnostmi literárního světa. Navštíví například místo, na kterém tvořil italský básník a romanopisec Cesare Pavese: "Otevřu okno a vidím to, na co hledíval Pavese. Tady kouřil a kouřil a psal a psal. Tady popíjel campari a nechával trepky u křesla. (...) Co by si asi tak pomyslel, kdyby se tu ocitl dnes?" (str. 26) 

Dalšími osobnostmi, kteří se v knížce mihnou, jsou kupříkladu Francesco Petrarca, Freya Starková nebo průkopník typografie Giambattista Bodoni. 

"MALÁ" MÍSTA

Také oceňuju, že se autorka nesoustředí výhradně na profláklé památky, ale spíše míří do menších, na první pohled nenápadných míst. Do zákoutí, kam běžná turistická noha normálně nevstupuje. Mě třeba zaujalo romantické přímořské městečko Camogli s barevnými domečky lemující pláž nebo město Aquileia:

"Kam přijdete, tam narazíte na pozůstatky nějakého fóra, cirku, přístavu, městských hradeb, domu s kousky mozaikové podlahy, amfiteátru, vše nehlídané, volně přístupné, jakoby nic mezi cypřiši, borovicemi a dlouhou trávou, jako by to někdo právě odkryl." (str. 162)

Výlet do takových zákoutí se mi líbil už jenom proto, že člověka navnazuje na prozkoumávání neznámých "malých" míst i jinde, ne jenom v Itálii.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Taky bylo fajn, že autorka do textu zakomponovala i poměrně dost praktických informací. Radí, kde a jak je dobré hledat ubytování nebo co se dá v navštěvovaných lokalitách podniknout. Uvádí odkazy na užitečné internetové stránky. A ač knížka není přímo průvodcem - těm, kdož se na podobný výlet chystáte, doporučuju si tyhle informace v knížce viditelně označovat. Mohly by se hodit. :-)

...

Kromě početných plus bych ale měla i jednu výhradu - místy jsem měla pocit, že by textu neublížilo lehké proškrtání. Některé deníkové detaily bych zkrátka postrádala, i když... i s nimi to vlastně bylo fajn. :-)

Jako celek jsem si ale knížku užila. Bylo to cestovatelsky odpočinkové čtení, u kterého jsem si mimo jiné pozvolna ujasňovala, co mě na cestování vlastně baví a jak bych příště (až tedy někam pojedeme...) chtěla strávit dovolenkový čas. Navíc mě nadchnul už úvod, který mě okamžitě naladil na italskou vlnu.

Takže... doporučuju. :-)


Sejdeme se na Piazzetě

Káva

Kávová zrna

Sejdeme se na Piazzetě

Sejdeme se na Piazzetě


Bibliografické údaje

Název: Sejdeme se na Piazzetě / See You in the Piazze
Autorka: Frances Mayesová
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2021
Počet stran: 396
ISBN: 978-80-7637-044-9

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý