Julie Caplinová: Pláž v Chorvatsku

Pláž v Chorvatsku jsem si cíleně šetřila na léto. Kdy jindy si taky dát romantickou oddechovku naplněnou sluncem a mořem, že...? Vlastně je to prozatím jeden z mála románů Julie Caplinové, který nemá nic společného se svetry, krby či teplými nápoji. Ba naopak. Tentokrát budete mít chuť svlíknout se do plavek, zamířit k vodě a pak, na lehátku ve stínu, popíjet co nejledovější koktejl. 


Pláž v Chorvatsku

Nástin dějové linky

Pokud znáte romány Julie Caplinové, asi víte, že jsou lovestory jejích hrdinů více než předvídatelné. Přesto nás stále baví. :-D Ale k věci: tentokrát přichází na scénu nedoceněná třicetiletá umělkyně Maddie a přijímá pracovní výzvu v Chorvatsku. S jejím oborem to nemá nic společného - má se starat o hosty na jedné luxusní jachtě, především tedy vařit a uklízet kajuty. Mezi hosty se nicméně vyskytuje urostlý Nick, který sice zrovna chodí se snobskou modelkou Tarou, ale nezdá se, že by si její manýry tak úplně užíval. Zato Maddie je... však víte. Bezproblémová holka. :-)

Fúrie Tara

U "nafrněné" Tary bych se nicméně ráda krátce pozastavila. Tahle modelka je totiž už od začátku popisována jako stereotypně povýšenecká mrcha, a to tak, že mi její postava nakonec připadala spíše jako karikatura než jako někdo uvěřitelný. Na jachtu si s sebou dovleče několik kufrů s oblečením, které rozhází kolem a ze své úhledné kajuty učiní do vteřiny prasečinec. Na personál se kouká s neskrývaným opovržením. S Nickem zachází jako s kusem hadru, má ho jen "na ozdobu". Je extra povrchní a veškerou svou energii věnuje svému vzhledu, potažmo publicitě (ačkoli tím často výrazně omezuje lidi kolem sebe).

Zkrátka a dobře - chvíli trvalo, než jsem si připustila, že by někdo takový skutečně mohl (alespoň teoreticky) existovat. Když se tak stalo, začala mě Tara iritovat, a to už se dalo snést. :-D Stejně bych ale z příběhu měla větší požitek, kdyby postavy nebyly tak černobílé...

Chorvatské jídlo

Julie Caplinová se obyčejně vyžívá v popisech jídel, ale konkrétně Pláž v Chorvatsku se mi z tohoto pohledu jevila poněkud slabší. Respektive - odhalování nových chutí tentokrát nebylo natolik výrazným motivem jako v ostatních autorčiných knihách. Ano - Maddie chodí nakupovat čerstvé ovoce, zeleninu, maso či pečivo. Hosté jachty si pochutnávají na kvalitním vínu a objednávají si extravagantní drinky. Párkrát jsou zde také opěvovány ryby, ale... ty mě tolik neoslovily, nejspíše proto, že nejsem zrovna fanouškem rybinového odéru. :-D Se mnou prostě vůně kaváren, pekáren, cukráren z předchozích dílů souzněly podstatně lépe, no...

Slunce, moře...

... plavky, koktejly. Taková nálada protéká mezi řádky Pláže v Chorvatsku. Chodíte si po pobřeží, po pláži, pomyslně se projíždíte na motorovém člunu. Na jachtě. Šplíchá na vás voda, opalujete se na slunci. Letní atmosféru se autorce podařilo vykreslit moc hezky... a právě díky tomu jsem si tuhle sladkou (i když mořem osolenou) romantiku nakonec užila.

Knížku bych shrnula asi takto...

V podstatě se mi četla příjemně, krásně jsem si ji načasovala a ráda jsem se chvíli spolu s postavami chvilku plavila na vlnách Jaderského moře. V rámci série Romantické útěky k mým "topkám" patřit sice nejspíše nebude, jiné destinace mě přece jen oslovily víc (zejména Island, Dánsko a Japonsko). Ale na druhou stranu - jako "prázdninové čtení" na lehátko se právě tenhle román vyloženě hodí. :-)


Pláž v Chorvatsku

Pláž v Chorvatsku, detail

Pláž v Chorvatsku - drink


Bibliografické údaje

Název: Pláž v Chorvatsku / The Secret Cove in Croatia
Autorka: Julia Caplinová
Překlad: Michaela Klevisová
Ilustrace na obálce: Kateřina Brabcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2020
Počet stran: 360
ISBN: 978-80-271-2935-5

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“