Co se vlastně skrývá pod pojmem "letní čtení"?

Říkala jsem si, že do současné knižní okurkové sezóny vpadnu jedním letně laděným zamyšlením. V těchto měsících totiž poměrně často narážím na články pojmenované víceméně jako "Tipy na letní čtení". Tipy na letní čtení mě upřímně zajímají. Jenže občas - když je rozkliknu - vůbec netuším, čím si některé z doporučovaných knížek zasloužily onen přitažlivý přívlastek "letní". V tomto zamyšlení rozhodně nemám v plánu tvrdit, co letním čtením je a co ne, žádný strach. :-) Jen se mi zachtělo trochu se rozepsat o svém pohledu na věc. Vnímání knížek je totiž v tomto ohledu, podle všeho, relativně různorodé.


Letní čtení na lehátku

Když jsem se zamyslela nad tím, která literatura se podle mě hodí do letních dnů, došla jsem ke zjištění, že je mé nazírání vcelku stereotypní. I když si plně uvědomuju, že kdysi (když mi bývalo pod patnáct let) jsem prázdninovou četbu vybírala podle značně jiného klíče než dneska - tehdy jsem se pouštěla v podstatě do čehokoli, co nijak nesouviselo se školou. Každý rok jsem se těšila na nový díl Harryho Pottera (jehož mi na léto pravidelně půjčoval spolužák Martin), testovala jsem všemožné žánry a mezi má guilty pleasure tehdy neodmyslitelně patřilo listování magazínem Top dívka. Ehm... ano. I já jsem kdysi čítávala texty o tom, "jak ho sbalit", "jak nejlépe nachytat bronz" nebo rubriku "moje poprvé". :-D

Ale zpět do současného desetiletí. :-) V aktuální životní etapě pro mě znamená letní "literatura" zhruba tohle:

Odpočinek

V létě mám chuť nořit se do knížek, u kterých si odpočinu. Rozhodně nevyhledávám těžká depresivní témata a spíše sáhnu po něčem odlehčenějším, s pozitivním nádechem. Touhle dobou se dokonce ráda pouštím i do romantiky (letos to bude Julie Caplinová a její Pláž v Chorvatsku). Jsem příjemně potěšená, když v letních knížkách objevím špetku humoru a - skvělou oddechovkou je pro mě třeba i nějaká pěkná a hravá komiksová kniha. Obrázky, textové bublinky, prostě ryzí zábava.

Vůně léta

Dále považuju za letní čtení to, co v sobě ukrývá letní prvky. Horko, vůni léta, zmrzlinu, slunce, moře... Vím, že je to trochu klišé, ale já si právě prosluněnou atmosféru v knížkách fakt užívám. V létě nemám náladu se do literatury takzvaně zachumlat (což se mi děje na podzim), ale naopak se hodlám jejím prostřednictvím osvěžit, nechat se ovívat chladným větříkem na teplém písku. A když mi tohle knížka umožní, bod pro ni. :-)

Cestování

S létem pak samozřejmě souvisí i cestování. Ačkoli v poslední době turistiku příliš neprovozuju, neznamená to, že se do cizích zemí ráda nepodívám alespoň skrze dobrý text. Proto si myslím, že k prázdninám a dovoleným skvěle přiléhá cestopisný žánr. Nebo cokoli, co člověka na cestování naláká, už jenom proto, že autor situuje děj do neznámých končin či představí zajímavé krajiny.

Motivace

A konečně - motivační literatura / seberozvoj. Vím, že spousta čtenářů je tímto žánrem již přesycena. Já se ale přiznám k jedné věci: po dobu července a srpna se téměř každý rok začnu ocitat na jakémsi obláčku. Chce se mi vymýšlet, plánovat a hlavně - snít. Proto si občas touto dobou nějakou knížku s motivačním podtónem dopřeju. :-)

...

Takhle to tedy vnímám teď.

Je mi jasné, že je tohle (↑) je můj čistě subjektivní pohled. Uvědomila jsem si, že každý může rozumět letním čtením něco úplně jiného. Pro někoho to mohou být naučné knihy, pro jiného napínavé thrillery, někdo se možná položí do náruče poezie. Zdá se tedy, že jedinou uchopitelnou charakteristikou pojmu "letní čtení" je opravdu jenom ono horké roční období.

Jsou to prostě jakékoli knihy, které čteme v létě. :-)

Jak to berete VY? Jaký typ knížek se strefuje do letního rozpoložení vám? :-)

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý

Knihy, které vás přenesou do Japonska

Tereza Ramba: DobroDruhům