Marc-Uwe Kling: QualityLand

"Je to vůbec diktatura, když si ji nikdo neuvědomuje? Když nikdo nemá pocit, že mu sebrali jeho svobody? A v QualityLandu přece není svoboda ani trochu omezovaná. Nanejvýš je momentálně nedostupná.'"

(QualityLand, str. 184)

Nejsem zrovna fandou sci-fi žánru, ale když jsem poprvé uslyšela o QualityLandu, probudilo to ve mně jistou zvědavost. Možná na mě podprahově zapůsobilo slovo "quality" v názvu a stala jsem se obětí marketingové manipulace. :-D Každopádně jsem se do knížky pustila. Musím se přiznat, že má tahle recenze celkem zpoždění. Chvíli trvalo, než jsem si utřídila myšlenky a upevnila si názor. Ale už se stalo, čili... jak to vidím já?


QualityLand

Nástin dějové linky

QualityLand je úvodním dílem stejnojmenné série. Za sebe bych tedy zdůraznila slovo úvodním, neboť mi zdejší dějová linka nepřipadala nijak zvlášť poutavá, spíše jsem knížku vnímala jako pozvolný vstup do autorova vykonstruovaného světa.

Ústřední postavou je Peter, který chce vrátit nevyžádaný produkt do největšího obchodního řetězce v QualityLandu, takzvaného TheShopu. To se mu nedaří a jeho marné pokusy lehce připomínají situaci Josefa K. z Procesu Franze Kafky. Paralelně ve státě probíhají prezidentské volby, přičemž se jedním z kandidátů poprvé v historii stává robot. Co je ale podle mě klíčové - ač se QualityLand může na první pohled jevit jako "dokonalý", tak pomalu vychází najevo, že se jeho obyvatelé nevědomě ocitli ve spárech technologického "Velkého bratra", a v tomto smyslu je tedy QualityLand jakýmsi 1984 nové doby. (Ale žádný strach, oproti Orwellovi je to pořád mnohem mnohem mnohem odlehčenější. :-))

Sci-fi jako prodloužená ruka současnosti

Samotné prostředí QualityLandu se pak vyznačuje nejen tím, že je těžce přetechnizované (to je ostatně typické pro kdejakou sci-fi), ale především se jedná o vynálezy a pokroky, které jako by byly pokračováním dnešních reálných technologických trendů. Příkladem by mohla být samořídící auta, která už vlastně dneska v určité formě existují. I když si v nich nemůžete zapnout small talk a pokecat si s nimi o počasí. :-)

Satirický humor

A tím se dostávám k dalšímu důležitému prvku, jímž je humor. Téměř všude se dočtete, že QualityLand je vtipným románem. Ne, že bych nesouhlasila. Jen bych onu vtipnost ráda konkrétněji charakterizovala. Humor Marca-Uwe Klinga je totiž primárně satirického rázu a protože je tento německý tvůrce také známý jako stand-up komik vtipkující na účet politiky, není divu, že se toto jeho zaměření promítlo právě i do knížky. Když to tedy shrnu: podle mě je QualityLand především společensko-politickou satirou.

Já osobně tento typ humoru přijímám spíše chladněji, takže když řeknu, že jsem se smíchy nehroutila, neberte mě prosím za slovo. Neznamená to, že by mě autorovy narážky sem tam nepobavily. Třeba se mi líbil nápad s "moderními" místopisnými názvy jako třeba Zuckerbergovy sady nebo náměstí Elona Muska. Nebo jsem se pousmála při představě právnického robota, který měl být sešrotován, neboť se u něj vyvinulo svědomí. Na druhou stranu jsem si však nebyla jistá, jak reagovat na duel dvou kandidátů na post prezidenta. Bylo to, jako bych sledovala průběh našich minulých prezidentských voleb, takže... mi to celé připadalo spíše smutné než srandovní. Na můj vkus byla prostě tahle konkrétní situace až moc realistická. Tedy... snad s výjimkou již zmíněného faktu, že v QualityLandu byl jedním z kandidujících robot, to se u nás nestalo.

Příjemné grafické zpracování

Určitě ale musím vyzdvihnout grafické zpracování knížky. Oceňuju vkusnou jednoduchou obálku s lesklými, do čtverce uspořádanými písmenky. Rafinovaně to vyjadřuje podstatu QualityLandu: lesk a systém. Taky se mi líbilo, že byly určité stránky výtisku řešeny formou bílého textu na černém pozadí. Kniha jako artefakt díky tomu působí efektně a když ji příhodně otevřete, připomíná symbolický čárový kód (viz fotky pod článkem).

A můj finální dojem z knížky?

Ten bych vyjádřila nějak takto: bavily mě na ní spíše jednotlivosti než příběh v jeho celku. Některé autorovy nápady mě zaujaly, jiné se mi zdály v rámci sci-fi žánru trochu konvenční. Ale i tak jsem si to čtení v podstatě užila. Sice si nemyslím, že by šlo o bombu roku (jak se zdálo z nadšených reakcí zahraničních čtenářů), leč jinak byl ten výlet do QualityLandu vlastně fajn. :-)


QualityLand - stránky

QualityLand - hřbet knížky

QualityLand - stránky

QualityLand

QualityLand


Bibliografické údaje

Název: QualityLand
Autor: Marc-Uwe Kling
Překlad: Ema C. Stašová
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2021
Počet stran: 336
ISBN: 978-80-7597-853-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý