Kniha jako dekorace do bytu

Před nějakým časem jsem v internetovém prostoru narazila na zprávu, že v dnešní covidové době určití lidé nakupují knihy jenom proto, aby měli během pracovních videohovorů dobré pozadí. Nejprve mě tahle zpráva samozřejmě šokovala. V hlavě mi vyvstalo zděšené "co prosím??" a nechápala jsem, proč by se kdokoli k něčemu podobnému uchyloval. Takové počínání přišlo jednoduše absurdní. Pak jsem se ale pokusila podívat se na tento jev s otevřenou hlavou a... víte, co? Ono to vlastně až tak absurdní není...



Když se totiž na zmíněný způsob uvažování podívám nezaujatě, musím konstatovat tři věci:

Za prvé: Knihy opravdu jsou nádhernou dekorací.

Jasně. Můžeme si místo nich pořídit působivý obraz, retro plakát zobrazující teplou kávu. Můžeme na zeď vylepit náladové fotky, pořídit si zelené rostlinstvo a rozestavět ho všude po bytě. Všechno bude nejspíše vypadat dobře, pokud má člověk estetické vnímání. Jenže - ony jsou krásné i ty knihy. Tak proč by vlastně nemohly sloužit jako typ dekorace? Možná, že ne každý vizuální stránku domácích knihoven docení. Ale nám, co máme knížky z podstaty rádi, už samotný pohled na ně lahodí. Zjistila jsem dokonce, že existuje poměrně dost účtů na Instagramu zaměřených výhradně na knihu jako artefakt. Často se na nich nedočtete téměř nic o příbězích, autorech, názorech na literaturu, přesto mají úspěch. Proč? No protože když někdo dokáže vytvořit opravdu dobrou fotku s rafinovanou knižní kompozicí, tak nás to prostě baví... a ani v tom nemusí být žádná větší "hloubka". :-)

Za druhé: Knihy vytvářejí útulno.

Navíc jsou knížky skvělým tvůrcem atmosféry. Působí příjemně, uklidňujícím dojmem. A také v lidech, podle mě, probouzejí intelektuální nálady. (Snad proto ten záměr použít je jako chytré pozadí při práci.) Knížky v interiéru navíc vytvářejí hygge (zvláště ty starší). To jsem zjistila, když jsem se kdysi pídila po prvcích činících byt útulným. Pochopitelně jsem nejprve narazila na huňaté koberce, teplé odstíny na stěnách, přírodní materiály, přiměřené osvětlení a dřevěný nábytek. Ale mimo to se na těchto seznamech objevily právě i knihy, které podle všeho také vytvářejí hřejivý prostor a teplo domova. Takže... proč ne?

Za třetí: Finančně to není až tak nedostupné řešení.

A konečně - když by si někdo hodlal pořídit knížky výhradně pro dekorativní účely, nemusela by to být nakonec ani až tak drahá sranda. Všude kolem nás se totiž válí stohy odhozených knih. V knihobudkách. Ve výprodejích. Ve výprodejích antikvariátů. Téměř zadarmo můžete přijít k publikacím vyřazeným z knihoven. Nebo se můžete poptat mezi kamarády čtenáři, jestli nemají doma nějaké neprodejné knížky určené k vyřazení. Zkrátka - pokud člověku nejde o konkrétní tituly a nezásobuje se luxusními svazky za pět set korun kus, nemusí ho ta Potěmkinova knihovna vlastně ani tolik stát. :-D

Takže...

... ač se nám může zdát podivné nakupovat knihy s ryze materiální vizí (protože knihy mají být přece především duševní stravou), koncept dekorativní knihovny nakonec nemusí být až tak od věci. Osobně sice nemám moc ráda, když si někdo hraje na něco, čím není. Na druhou stranu ale lidé dělají i absurdnější věci, aby si přikrášlili realitu a udělali se o něco lepšími.

A já?

No... kdybych neměla dostatek svého čtení, tak bych si takovouto (ne)knihovnu zřejmě nepořizovala. Netoužím si do bytu cpát knihy, ke kterým nemám vztah, jenom proto, aby tam nějaké byly. Ale každý nechť si šperkuje interiér po svém a popravdě - pokud někteří lidé považují knihy za "šperky", i když je moc nečtou... tak mě to vlastně svým způsobem jenom těší. :-)

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“