TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 3: Joe Todd Stanton a jeho dobrodružné příběhy

Po krátké odmlce je tu v pořadí třetí článek z kategorie # top dětské knížky. :-) Tentokrát jsem se rozhodla upozornit hned na dvě publikace naráz. Jedná se o dětské dobrodružně laděné knihy ze série Bájná pokladnice profesora Brownstona - Artur a zlaté lano a Marcy a hádanka od sfingy, jejichž autorem je britský (vystudovaný) kreslíř Joe Todd Stanton.


Knížky Joea Todda Stantona

Proč jsou tyto knížky tak skvělé?

Dobrodružný příběh

Série obrázkových knížek Bájná pokladnice profesora Brownstona je řešena tak, že se vždy v úvodu objeví jistý profesor Brownstone, který postupně představuje odvážné skutky svých předků. Stává se tedy vypravěčem jednotlivých příběhů a v závěru knížek svá povídání uzavírá. Příjemné je, že jak Marcy a záhada od Sfingy, tak Artur a zlaté lano mají souvislou dějovou linii. Na jednu stranu se sice jedná o klasickou zápletku, v níž se zračí boj dobra se zlem, ale na druhou stranu se ten boj odehrává v netradičních podmínkách mýtů a legend.

Nádherná detailistická kresba

Co ale velmi oceňuju, je způsob, jakým způsobem Joe Todd Stanton pracuje s kresbou. Pohrává si s odstíny, jeho knihy jsou propracované do nejmenších detailů a z dětské perspektivy má jeho tvůrčí přístup minimálně dvě podstatná plus. 

Za prvé - to, že se autor mimo jiné věnuje i podrobnostem, umožňuje dítěti hledat v obrázcích mikro-příběhy. Podívejme se třeba na obrázek dole (druhý od konce), kde Marcy šmejdí po tatínkově pracovně. Malé dítě se rádo zaměřuje na maličkosti a tady jich najde opravdu hodně - knihy na poličkách, šálutruhlu, hrnek od kafe, svíčky, vázy, upomínkové předměty z tátových cest, květiny, kopí, noviny, astronomické obrazy, pergameny, medailon na krk, klobouk s pírkem, dalekohled s ornamenty,  Arturův deník... No... za mě rozhodně super. :-)

A za druhé autor vykresluje doslova každý krok hlavních hrdinů. Opět pro příklad mrkněte na první obrázek dole: Artur vystoupá na vrchol kopce, kde sídlí bůh Thor (ilustrace 1). Pak uvidí Thora, resp. jeho nohy (ilustrace 2). Podává mu svůj deník (ilustrace 3), ve kterém je nakreslený zlý vlk Fenrir (ilustrace 4). A tímto systémem jsou vlastně "sepsány" tyhle knížky komplet. Metoda je to skvělá především proto, že si děti budou schopny příběhy z bájné pokladnice zanedlouho "předčítat" i samy, aniž by znaly písmenka.

Vzdělávající obsah

Mimo to jsou do každé z knížek nenápadně zakomponovány vzdělávací prvky. Jednak se příběhy odehrávají v konkrétních zemích (Island, Finsko, Egypt), takže dítě získává alespoň malé povědomí o tom, že tyto státy vůbec existují. A pak tu samozřejmě figuruje zmíněná mytologie. V případě Arturových dobrodružstvích se setkáváme se severskými bohy (Thorem, Freyou, Baldrem...), Marcy se zase motá kolem bohů egyptských (kolem boha Re, Thofta, bohyně Eset...). Holčička navíc vysvobozuje svého tatínka z útrob Sfingy (= další implementovaný poznatek) a mimochodem též zjišťuje, co je to hvězda Polárka

Věkové rozpětí

Dle doporučení na přebalu jsou knížky určeny pro děti od pěti let. Ale nevím. Myslím si (obdobně jako u jiných dětských knížek), že je tento věk trochu přestřelený. Řeknu to takhle - moje Káťa si ty dvě knížky oblíbila už teď a to jsou jí dva roky. Uznávám, že starší dítě přece jenom pochopí podstatně více než to dvouleté... ale vzhledem ke své zkušenosti si myslím, že není nezbytně nutné vyčkávat až do doporučených pěti.

Ještě bych asi dodala, že v originále má série (momentálně) dvě další pokračování - Kai and the Monkey King (2019) a Leo and the Gorgon’s Curse (2020). U nás zatím tyto tituly publikovány nebyly a popravdě nevím, jestli jsou v edičním plánu. Každopádně věřím, že budou stejně dobré jako Artur a Marcy.

Na závěr bych lehce nastínila, co se v oněch dvou knížkách, o kterých tady dneska píšu, vlastně děje. A tedy...

Artur a zlaté lano

Artur a zlaté lano vypráví o malém chlapci žijícím na Islandu, který miluje dobrodružství. Jednoho přijde do vesnice zlý vlk Fenrir, a ten v jeho rodném městečku uhasí věčný oheň. Je tedy potřeba, aby někdo zašel za bohem Thorem a zařídil, aby jim oheň opět zažehnul. Jak se však ukazuje - jediný, kdo by mohl být schopen se na tuto výpravu vydat (jelikož jako jediný zůstal po útoku Fenrira nezraněn), je právě malý Artur...


Ukázka z knížky Artur a zlaté lano

Ukázka z knížky Artur a zlaté lano

Marcy a záhada od sfingy

Ve druhé knížce se ocitáme o generaci později. Marcy je dcerou Artura, avšak zdá se, že trochu bojácnou. A tak se Artur vypraví do Egypta pro kouzelnou knihu, která by jí měla se zvládáním strachů pomoct. Nechá jí vzkaz, že se brzy vrátí. Když se ale ani po čase neobjevuje ve dveřích, Marcy vezme situaci do vlastních rukou a vyráží za ním. Její cesta je dobrodružná, nebezpečná, plná nástrah... A v závěru se ukazuje, že onu kouzelnou knihu vlastně nepotřebovala... protože se jí tu odvahu nakonec podařilo najít v sobě.


Ukázka z knížky Marcy a záhada od Sfingy

Ukázka z knížky Marcy a záhada od Sfingy


Bibliografické údaje

Název: Artur a zlaté lano
Autor: Joe Todd Stanton
Překlad: Naďa Špetláková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2018
Počet stran: 48
ISBN: 978-80-7432-904-3

Název: Marcy a hádanka od Sfingy
Autor: Joe Todd Stanton
Překlad: Naďa Špetláková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019
Počet stran: 48
ISBN: 978-80-7432-961-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý

Knihy, které vás přenesou do Japonska

Tereza Ramba: DobroDruhům