Pavel Bareš: Meta

"Kdybyste si mohli vybrat nějakou superschopnost, jaká by to byla? A co byste s ní dělali? Máte vybráno? Tak jo, nechte mě hádat... Lítání?"

(Meta, str. 9)

Knihu Meta bych charakterizovala jako dystopický thriller zasazený do kontextu naší doby. Autorem je Pavel Bareš (*1994), který už má na svém kontě dvě knihy ze sci-fi série Kronos - možná, že ji znáte a těšíte se na třetí díl. :-) Já jsem Pavlovy předchozí tituly, přiznám se, nečetla, takže s nimi Metu nemohu porovnávat. I tak ale musím říct, že jsem si právě tohle temně modré čtení velmi užila a vůbec nelituju, že jsem podlehla všeobecnému nadšení kolem něj... a na moment poodstoupila od svého obvyklého žánru . :-) 


Meta

O čem to je?

Děj knihy je umístěn do jakési fiktivní reality, v níž se pohybují tzv. metajedinci, a tedy lidé s nadpřirozenými schopnostmi. Nejde však o typickou zápletku, v níž by "superhrdinové" něco zachraňovali. Společnost je vůči nim naopak obezřetná a snaží se je mít co možná nejvíce pod kontrolou. Hlavní hrdinkou je Lenka Křížová (studentka Fakulty společenských věd na UK), která se s jednou takovou superschopností / prokletím narodila a jejíž osobní příběh se v průběhu několika týdnů rychle mění v docela slušný psycho-thriller.

Chytlavý styl psaní

Musím uznat, že styl psaní Pavla Bareše je chytlavý. Je tu skvěle vymyšlený vypravěčský rámec, informace jsou dávkovány přesně tak, aby čtenář zůstával v napětí a navíc postupně narazíte hned na několik velmi překvapivých momentů. Musím říct, že mě osobně ani na vteřinu nepřestalo zajímat, co bude dál a Metu jsem doslova zhltla.

Éra mileniálů v českém prostředí

Dále určitě pokládám za plus, že se příběh odehrává v českém prostředí. Na místech, která nás obklopují, o kterých víme, která jsou naše. Navíc si myslím, že Pavel Bareš velmi dobře vystihnul dnešní dobu. Respektive éru mileniálů. Sociální sítě. Trávení volného času. Zračí se tu postoje mladé generace, jejich možnosti, perspektivy... a v neposlední řadě autor velmi věrohodně vystihnul "jejich" komunikát. 

Otázka angličtiny v české literatuře

A tím se dostávám k dalšímu bodu. Autor postavám sem tam vkládá do úst, kromě hovorových výrazů, také moderní anglicismy. To by mohlo leckoho iritovat, hlavně tedy čtenáře 50+. Slovní spojení, jakými jsou třeba "dobrej boyfriend materiál" nebo "je to docela pain", naše rodiče zkrátka vytáčejí. :-D

Abych se přiznala, ani já nejsem zrovna fanouškem tohoto způsobu vyjadřování. Chápu, že některá slova vycházející z nových technologií nemají zrovna přiléhavý český ekvivalent (třeba hejtr nebo lajk), ale někdy je ten mladistvý diskurz (i na mě) prostě... too much. :-D V případě Mety je to ale zcela funkční prvek. I tohle je totiž odraz doby. Nemálo z nás se tak skutečně vyjadřuje a to, že se autor těch anglicismů neštítí, vlastně nakonec dobarvuje atmosféru. Je to celé opravdovější. A ačkoli bych normálně tomuto cool stylu neholdovala, tady říkám well done.

Meta- neologismy

Taky se mi hodně líbila pojmenování různých aspektů v metasvětě. Není jich sice moc, ale těch pár je vymyšlených dobře. Oblíbila jsem si třeba označení pyrometa (to zní fakt skvěle), ale i další. :-)

Jako celek musím tuhle autorovu knížku hodnotit pozitivně. Ocenila jsem, jakým způsobem Pavel Bareš zkombinoval střízlivý obraz dnešní společnosti s osvěžující nadpřirozeností v podobě metajedinců. A hlavně - jak to všechno nakonec dokázal zašmodrchat do napínavého thrilleru. 

Takže za mě palec nahoru.

A ještě dodatek...

Když se vrátím k úvodnímu citátu - já bych si možná vybrala za svou superschopnost extra efektivní spánek. Aneb - jakkoli krátký šlofík by mi dodal extrémní množství energie a v důsledku bych pak měla nonstop nabité baterky. A kdybych se to pokusila po vzoru Pavla Bareše pojmenovat, nazvala bych se třeba... hypnotikem. :-)

Jakou superschopnost byte si vybrali vy? 


Meta

Meta

Meta

Meta


Bibliografické údaje

Název: Meta
Autor: Pavel Bareš
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2020
Počet stran: 336
ISBN: 978-80-275-0242-4

Komentáře

  1. Když jsem Metu četla, tak jsem nad svou superschopností hodně přemýšlela, ale na nic moc jsem nepřišla. Na všem si najdu něco, co je špatně :D S Kronem se to vůbec srovnávat nedá, takže buď v klidu. Já zatím četla jen první díl, ale druhý mám doma tak se do něho určitě pustím. Hezká recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :-) S těmi superschopnostmi - úplně chápu, jak to myslíš. :-D Taky jsem na spoustě z nich nacházela mouchy. Ale tím superspánkem spojeným se superenergií bych určitě nepohrdla. :-D

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“