TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 2: O odvážném autíčku

Vítejte u druhého článku z kategorie Top dětské knížky. Mým dnešním tipem bude leporelo pro nejmenší, které možná nezboří hitparády a ani ho v knihkupectvích nenajdete v předních regálech, přesto bych na něj ráda upozornila. U knížky O odvážném autíčku totiž platí, že ani za dobrou dětskou publikaci nemusíte vždycky zaplatit jmění, a byla by škoda, kdybyste ji přehlídli.


O odvážném autíčku

O čem to je?

V hlavní roli téhle maličké publikace je žluté personifikované autíčko, které prožívá typické motoristické situace - nudí se v garáži, projíždí městem, čerpá benzín, svítí si v tunelu... Knížka je to krátká, veršovaná, plně ilustrovaná a na zadní straně se píše, že je určená pro děti od tří let. Moji Kaťulku nicméně tohle roztomilé vozidlo provází už od roka a rozhodně se knížka jenom "nepovaluje" na poličce. Z vlastní zkušenosti tedy mohu doporučit i pro ty úplně nejmladší čtenáře.

Skvělé básničky

Co bych u leporela vyzdvihla na prvním místě, jsou skvěle vymyšlené verše. Autorem je Jiří Žáček a ten je v tomhle směru prostě profesionál. Každá jeho básnička má pointu, nápad a dokonce do textu autor zvládnul zakomponovat i (z dětského pohledu) "odbornější" pojmy jako kapota nebo reflektor. Celý text se pak krásně a neotřele rýmuje. Číst dítěti něco takového je zkrátka radost (viz následující úryvek).

Přerušíme dlouhou cestu,
zamíříme k motorestu, 
tam si zdřímnu ve stínu.
Únava se rychle ztratí,
když mám žízeň, milí zlatí,
napiju se benzínu.

Barevná koláž

Vizuální stránka je pak pojatá jako taková koláž. Většina plochy je ilustrovaná v dětském stylu a sem tam se v ní objeví výstřižek z fotky - v garáži jsou to třeba cestopisné knihy a mapy, na jiné stránce pohlednice z cest. Je to celkem originální postup a výsledek nakonec působí poměrně hezky. Ilustrátorka - Jitka Petrová - navíc volila příjemné kombinace barev, takže se nedíváte na přeplácané cirkusové šapitó. 

Podněty ke konverzaci

Na každé scenérii je navíc celkem dost podnětů, o kterých můžete s dítětem diskutovat. Autíčko se vyskytuje v běžných situacích, které jsou i těm nejmenším drobečkům známé, a navíc děti celkem brzo dospějí k tomu, aby mohly vyjádřit, co na obrázcích vlastně vidí. Na jednom obrázku auto dává přednost všelijakým zvířátkům a rodinka "mává telátku" (v batolecím diskurzu "bů bů, pápá"), na dalším je tma v tunelu ("toto tma"), někde se cestující (i autíčko) občerstvují (čili "brm brm mňam"). :-)

Proto se rodičům s odvážným autíčkem příjemně pracuje. Když jste unavení, čtete veršíky. Když máte elánu víc, povídáte si o obrázcích. Tak jednoduché to je.

Takže...

... pokud sháníte nějaké jednoduché leporelo pro dítě v kategorii 1+, tahle knížka je ideální. Je moderní, mírumilovná, členitá a když ji porovnám s ostatními knížkami obdobného typu ve stejné cenové kategorii (tím myslím Palečka a spol.), musím konstatovat, že autíčko u nás rozhodně vítězí. :-)


Ukázka z knížky

Ukázka z knížky

Ukázka z knížky

Ukázka z knížky


Bibliografické údaje

Název: O odvážném autíčku
Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Jitka Petrová
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2009
Počet stran: 12
ISBN: 978-80-000-5644-9

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý