Karolína Fourová: Nejez blbě

Loňským podzimním hitem na poli stravovacích publikací se stala kniha s poťouchlým názvem Nejez blbě. Na leckterých e-shopech byla celkem rychle vyprodaná a kdybychom u nás zrovna neměli lockdown, zřejmě by rychle zmizela i z kamenných prodejen. Taky jsem si ji pořídila a úplně chápu, proč se po ní tak zaprášilo. :-) Než se k ní ale podrobněji vyjádřím, měla bych poznamenat ještě jednu věc: v dotisku byla kniha z důvodu autorských práv přejmenována na Jedinou knihu o jídle, kterou potřebujete. To jen tak, kdybyste se po ní jakkoli sháněli. :-)


Nejez blbě

O autorce

Karolína Fourová je známá foodblogerka (karolinafour.cz) a foodstagremerka, která svými postřehy o jídle a nápaditými recepty inspiruje okolo čtyřiceti pěti tisíc sledovatelů. Její stravovací filozofie však není postavená jen na zkušenostech a vlastním úsudku, ale především na vysokoškolském vzdělání. Karolína vystudovala obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze a za sebe oceňuju fakt, že je tahle kniha tudíž postavená na erudovaném základu.

V čem je kniha Nejez blbě jedinečná?

Pravda je, že knihy o stravování dneska vcelku frčí a vychází jich poměrně dost. Proto by Nejez blbě mohlo na první pohled působit jen jako další v řadě. Já si ale myslím, že právě tahle publikace má hned několik velkých plus a bylo by škoda ji tudíž přehlédnout.

Užitečné i překvapivé detaily

Karolina Fourová se ve své knize zabývá pestrou škálou stravovacích témat. Píše o tom, proč jsou některé oleje vhodné k tepelné úpravě a jiné je lépe zpracovat na studeno. Věnuje se lepku, vláknině, pitnému režimu, soli... Zaměřuje se třeba i na některé diety, jejichž "benefity" uvádí na pravou míru. Pravda je, že některé stravovací poučky či mýty už jste mohli zaznamenat i jinde, zvláště, pokud se o tyhle věci sami zajímáte. Já jsem ale třeba netušila, že těstoviny uvařené způsobem al dente zasytí na mnohem déle, než ty rozvařené, nebo že vejce ve skořápce by se neměla před uložením do lednice omývat (prý tím zbavíte skořápku ochranného filmu a vejce se v důsledku dříve zkazí).

Racionální pohled na potraviny

Navíc - jak už jsem psala - kniha Nejez blbě je primárně založená na výzkumem podložených informacích. To je k nezaplacení. Hlavně tedy proto, že autorka nepropadá některému ze současných stravovacích náboženství a na výživu pohlíží racionálním okem. Popírá některé všeobecné předpoklady (které mají vybájený základ), jiné potvrzuje... Především ale do detailu objasňuje, proč to či ono předpojetí vlastně vzniklo a co se v těle s jednotlivými výživovými složkami ve skutečnosti děje.

Srozumitelnost

To vše je formulováno velice srozumitelně a co víc, čtivě. Kromě chemických pojmů a pár cizích slov najdete i relativně lidová vysvětlení toho, co chce autorka sdělit, a zjednodušená shrnutí ve stylu "co to znamená v praxi". Ačkoli se tedy nacházíte v literatuře poučného charakteru, s trochou představivosti můžete mít pocit, jako byste si povídali s chytře se vyjadřující kámoškou, která čistě náhodou rozumí jídlu. :-)

Receptový bonus

Mimo edukativní stránky pak ve druhé části knížky najdete kolem čtyřiceti receptů, které jsou podle autorky neškodné a vyvážené. Jsou tu takové pokrmy jako norské srdíčkové vaflebanánový chlébkvasový chléb nebo citronové těstoviny s chřestem. Každý z receptů Karolína obohacuje o jakési "poučné okénko" týkající se některé z použitých surovin... což jsem osobně vnímala jako vcelku příjemný doplněk. Je to taková milá inspirativní tečka za vydatným informativním úvodem. :-)

Přehlednost

Nakonec bych určitě pochválila samotný koncept publikace, který je skvěle vymyšlený. Karolíně se podařilo velmi dobře uspořádat myšlenky - svá sdělení servíruje logicky, organizovaně, kousek po kousku. A vy se v tom všem nádherně zorientujete. I graficky je kniha řešená moc hezky, musím říct. Přehledně. Hravě. A decentně.

Takže...

... bych tuhle knihu doporučila asi všem, kteří se snaží správně jíst. Zorientovat se světě všech těch moderních "-tariánských" směrů (a zachovat si při tom selský rozum) může být totiž leckdy docela náročné. A pokud jste si třeba na svůj seznam novoročních předsevzetí zaznamenali cokoli ve smyslu "zdravěji se stravovat", určitě do knihy Nejez blbě jděte. Podle mě vám může (minimálně v první fázi) hodně pomoct. Pravda je, že výzkum v oblasti potravinářství jde stále dopředu a není vůbec vyloučeno, že se za pár let objeví studie, která některé z dosavadních závěrů popře. Proto si myslím, že by se měl člověk v oblasti životosprávy řídit nejen tím, co říká věda, ale především by se měl snažit odpozorovat, co vyhovuje konkrétně jemu. I tak bych ale některým Nejez blbě vnutila jako povinnou četbu. :-D

Za sebe jsem každopádně ráda, že jsem si knihu pořídila, a jsem si téměř jistá, že se k ní v budoucnu ještě párkrát vrátím.


Nejez blbě - fotka

Nejez blbě - fotka

Nejez blbě

Nejez blbě


Bibliografické údaje

Název: Nejez blbě / Jediná kniha o jídle, kterou potřebujere
Autor: Karolína Fourová
Ilustrace: Martina Mikytová
Fotografie: Karolína Holubová, Jan Malík, Karolína Fourová
Nakladatelství: Euromedia Group, v edici Esence
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200
ISBN: 978-80-242-6935-1

Komentáře

  1. Sbírka nesmyslů a polopravd, inženýrka na baterky. Samá věcná chyba: např. brambory mají prý 10% bílkovin (ve skutečnosti jen 2.1%), pro zvýšení bílkovin přidat zakysanou smetanu (má jen ca 3% bílkovin a hodně nasycených tuků). Takových chyb spousta (vydalo by to na další knihu), stačí si přečíst ty bláboly o bílkovinách a je jasné, že inženýrka studovala špatně a chybí jí biologické vzdělání. Mýtus o plnohodnotných a neplnohodnotných bílkovinách byl vyvrácen již v 80-tých letech (to ale ještě nebyla na světě). Je obětí potravinářsko-zemědělské lobby.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý