Tereza Salte: Karamelová džungle

"Válela jsem v puse slaný karamel a pak mi zničehonic jazyk zakopl o zrnko soli, štíplo mě a šeptlo: ‚To jen abys nezapomněla, jakej život doopravdy je.'"

Dočítám poslední řádky nové knihy Terezy Salte a zážitek si zpříjemňuju dokonalou chutí mandlí ve slaném karamelu. Musím říct, že na tohle jsem se hodně těšila. Kdysi se mi totiž dostala do ruky autorčina prvotina s názvem Šlehačková oblaka a dodneška mě hřeje vzpomínka na onen studený listopadový víkend, který jsem s knížkou strávila. Karamelovou džungli jsem si tudíž umístila jako položku číslo jedna na svůj podzimní čtecí seznam a vyhradila si na ni pár klidných chvil. Samozřejmě jsem se trochu bála, že to už možná nebude "to ono". Velká očekávání jsou zrádná věc. Ale ne, nestalo se. :-) Alespoň já jsem tedy zklamaná určitě nebyla.


Karamelová džungle

Pokud autorku neznáte...

... tak bych vám ji ve stručnosti představila. Tereza Salte (*1988) je sympatická a inspirativní osobnost českého Instagramu, která se v internetovém prostoru prosadila díky lifestylovému blogu TerezaInOslo. Ten začala psát v Norsku - před časem se sem totiž  přistěhovala za svým severským přítelem (dnes již manželem) Johnim. Po pár letech se však oba vrátili zpátky do Prahy a v současné době se Tereza věnuje nejen blogu a Instagramu, ale také podcastům. (Konkrétně nahrává pořad V Oblacích a s Karlem Kovářem též úspěšnou Linku.) A protože velkou část její nejnovější knížky tvoří realita podnikání, neměla bych vynechat skutečnost, že s Johnim po návratu do Čech spoluzaložili agenturu Elite Bloggers.

Co se v Karamelové džungli odehrává?

Karamelová džungle je stoprocentně autobiografická a začíná tam, kde končí Šlehačková oblaka - život v Norsku nejde podle představ, Tereza s Johnim se přesouvají do Česka a tam hodlají zrealizovat svůj slibně vypadající byznys plán. Tím startuje nová etapa autorčiny životní cesty. Soužití mladého páru se proměňuje v náročnou zkoušku sil a nervů. S podnikáním nemají ani jeden zkušenosti. Tereza si na meetinzích poznamenává marketingové pojmy, aby příště věděla, co znamenají, učí se vystupovat před publikem, komunikovat s klienty. A vy tyto krušné začátky prožíváte spolu s ní. Pády, první úspěchy, peripetie. A pak samozřejmě i zaslouženě zdárný "konec". :-)

Kromě tématu podnikání autorka zakomponovala do svého vyprávění i několik flashbacků. Občas jsou to vzpomínky provoněné mladistvou radostí, z jiných cítíte bolest. A na pár místech najdete i natolik silné momenty, že v člověku až zatuhne. Přesto po přečtení knížky nemáte nepříjemný pocit a chuť karamelu převáží i to největší zrnko soli, na které Tereza naráží.

Co od knihy očekávat?

Milý osobní styl

Ze všeho nejdřív bych se krátce vyjádřila k jazykové rovině. Když jsem totiž pročítala reakce na tuhle knihu, všimla jsem si, že někteří upozorňují na její "neliterárnost". Na jednu stranu s nimi souhlasím - jde o publikaci vycházející z blogu a v takovém případě je třeba k ní s tímto vědomím přistupovat. Přesto si nemyslím, že by se autorčin styl ocital jakkoli "pod úrovní" (zvláště tedy v porovnání s obdobnými typy knih). Tereza zůstává svá, občas si pohraje s významy, ráda proplouvá metaforami a dobře, některá slovní spojení či výraz "krapet" opakuje možná až moc často. Ale to je opravdu jenom piha na kráse. :-) Jako celek se Karamelová džungle čte příjemně a podle mě je to velmi pěkně napsaná osobní zpověď.

Motivační nakopnutí

A pak je tady to hlavní. Kdybych měla vyzdvihnout Terezinu pisatelskou super-schopnost, bylo by to umění převyprávět svůj příběh tak, aby čtenáře motivoval. Tereza je upřímná, na nic si nehraje a realitu servíruje ve vší své opravdovosti. I s negativy. Nebo ještě lépe řečeno - především s negativy. Sdílení nepříznivých zkušeností a pocitu frustrace je totiž v tomto směru dosti podstatnou ingrediencí. Někdy zkrátka potřebujete slyšet, že "v tom nejste sami" a že dílčí neúspěchy neznamenají konec kariéry. A přesně tohle Tereza umí naprosto bravurně. Umíchá vám hořkosladký koktejl, který nakonec chutná dobře a (zvláště ve vypjatých chvílích) funguje jako jakési uvolňující sérum. Zahřeje. Pošťouchne. A uklidní.

Podsvětí influencer marketingu

Dále je vždycky fajn, když knížka (kromě zábavy a motivace) přináší i něco navíc. Když skrze ní nakouknete do nového prostředí nebo když vás něco naučí. Tím pomalu mířím k tomu, že v Karamelové džungli tenhle aspekt nechybí. Elite bloggers je firma vyjednávající spolupráce mezi značkami a blogery, proto z textu vyčtete mnohé o influencer marketingu jako takovém. Ne, že by vám Tereza naservírovala celé know-how, ale i přesto se do jisté míry dozvíte, jak to v téhle branži chodí a ocitnete se za mytizovanou oponou sociálních médií.

Grafická karamelka

A jako sladkou tečku na závěr bych pak pochválila vizuální zpracování knížky. Tedy, přiznám se, že vzhled obálky se mi zrovna do vkusu netrefil, ale uvnitř je to pak (alespoň z mého pohledu) hravá karamelová bašta. O výtvarnou složku se opět postarala Lucie Jelínková, jejíž obrázky jsou jednoduché, ale realisticky pojaté. Doplňující ilustrace jsou navíc poskládány vyváženě, skvěle vystihují jednotlivé kapitoly a jako bonus jsou tentokrát i barevné, takže se můžete kochat dvěma oživujícími odstíny navíc. 

A kdybych měla na závěr srovnat Karamelovou džungli se Šlehačkovými oblaky...

... musela bych konstatovat totéž, co již bylo o téhle knížce tisíckrát napsáno - Karamelová džungle je o něco vyzrálejší. Proto se mimochodem domnívám, že by titul mohl zaujmout i ty čtenářky, které předchozí knihu neocenily. Ale možná, že ne. Není to univerzální čtení pro každého.

Je to takové příjemné povzbuzení pro ty, kteří rádi pracují na svých snech, ale momentálně se neocitají zrovna na výsluní. 

Já jsem si každopádně užila jak šlehačku, tak karamel. A pokud se za pár let na pultech objeví třeba čokoláda, už teď můžu říct, že se do ní opět ráda pustím. :-) 


Ilustrace z knížky

Úryvek

Karamelová džungle

Karamelová džungle

Knížky Terezy Salte


Bibliografické údaje

Název: Karamelová džungle
Autorka: Tereza Salte
Ilustrace: Lucie Jelínková
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2020
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-267-1893-2

Komentáře

  1. Ani jedna z knih nepatří zrovna do mého čtenářského vkusu, ale Tereza je neuvěřitelně zajímavá a inspirativní osobnost, takže jsem se konečně pustila do šlehačky a po ní dojde i na karamel :). Styl psaní mě občas trochu rozčiluje, je zdobnější, než jsem u ní zvyklá, ale na druhou stranu v době, kdy šlehačka vyšla jsem ji teprve začala sledovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci, Kájo. :-) S tím zdobenějším jazykem máš asi pravdu, i když - mě osobně to nijak "nerozčiluje". :-D Beru to tak, že je to přece jenom knížka a ne blog, Instagram nebo podcast. Navíc ji stejně za tím textem vidím. Ale chápu, co myslíš. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý