Kafe a cigárko: hravý výlet do hereckého podsvětí

Rozhodla jsem se založit rubriku pracovně pojmenovanou ex-hitovky. Ráda bych totiž čas od času upozornila na knihy, které byly podle mě neprávem pozapomenuty. Na bývalé bestsellery. Někdejší trendy pecky. Přijde mi prostě škoda, že vycházejí nové a nové mocně propagované tituly, přičemž na některé starší (i když sakra dobré!) padá ve výprodejích prach. Jedním z takových je právě kniha Kafe a cigárko, které chci dnes věnovat článek. Koukala jsem, že se momentálně vyprodává za osmdesát korun (???) No já to prostě nechápu.


Kafe a cigárko

O co jde?

Knížka o životě herečky Kafe a cigárko je vyústěním stejnojmenného blogu Marie Doležalové. (Ten mimochodem získal v roce 2015 hned dvě ceny: Křišťálovou lupu a Magnesii Literu.) Mimo knižní podobu existuje také audio verze (za tu bych ale ruku do ohně nedala) a v roce 2017 byl na základě blogu natočen pro server Stream.cz mini-seriál (a ten má taky své mouchy). V tuto chvíli se nicméně vraťme ke knižnímu zpracování. To je totiž naprosto skvělé. 

Co je na tom super?

Pohled za oponu herecké profese

Vždycky je zajímavé zjistit, co obnášejí cizí profese, a na rovinu – ta herecká je navíc atraktivní. V Kafi a cigárku je herecké povolání vůbec zachyceno pestře a barevně. Žádná profesní šeď. :-) Čtenář se dozví, jaké to je natáčet kriminálku, dětský pořad, jak probíhají VIP večírky, co to znamená dělat rozhovor pro lifestylový časopis, jak vypadá zákulisí našich slavných talk show… a to je teprve začátek. Povolání herce / herečky je tady opravdu vykreslené od A do Z. Pro zajímavost – Marie začala blog psát až po deseti letech herecké praxe, takže opravdu měla na čem stavět.

Upřímný náhled do hereččiny mysli

Co ale baví ze všeho nejvíc je to, že nám autorka dovoluje vstoupit přímo do hercova uvažování. Její blog rozhodně není souborem historek z natáčení. Jsou to spíše taková roztomilá „přiznání“. Kdy se herec cítí nesvůj, co ho irituje, prudí, kdy se tajně cítí důležitý… (viz třeba články Jak studenti herectví přicházejí o iluze nebo článek Jak urazit herce pochvalou.) 

Humor, vtip a nadhled

To vše je podáno hravě a s humorem. Maruška píše se sympatickým (nikoli však přehnaným) sebeironickým nadhledem, a protože je to navíc dobrá pozorovatelka, její postřehy jsou opravdu trefné. 

Hravé vizuální zpracování

Nakonec bych vyzdvihla grafické zpracování knížky. Komiksová okénka Jana Hofmana jsou skvělým doplňkem textu. Jsou kreativní, vtipná a trochu střelená. Formát knížky je sice lehce nepraktický a v regálu knihovny trochu "zlobí“, ale na druhou stranu - zaoblené modré okraje a blogersky laděné ilustrace na obálce dokonale souzní s obsahem knihy. 

Závěrem

Tohle je zkrátka pohodová knížečka s pozitivní atmosférou. Osobně se k ní čas od času vrátím a jen tak pro radost si přečtu jeden / dva články. A vždycky se u nich znovu pousměju. :-)


Kafe a cigárko

Kafe a cigárko

Kafe a cigárko

Kafe a cigárko

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý