TOP 3 knihy 2023

V předchozích letech jsem touto dobou vždycky sdílela svých TOP 5 knih, které se mi v předchozím roce dostaly do ruky. Letos se mi nicméně pět knížek vybrat nějak nepodařilo. Ne, že bych nečetla skvělé věci. Naopak – bylo jich víc než dost. Ale přesto (nebo právě proto) se jsem z toho všeho nedokázala vybrat pět titulů, které by výrazně vyčnívaly nad ty ostatní. Jen tři. :-) A které že to byly?



Až na ten konec dobrý

Jako první musím určitě jmenovat knížku, která pro mě letos byla největším překvapením. Jmenuje se Až na ten konec dobrýnapsal ji Pavel Tomeš. :-) Ústředním tématem je tady smrt, a ta se v různých podobách vyskytuje v životech všech tří hlavních hrdinů. Konkrétně tu máme bývalého hvězdáře, jeho vnučku Lunu a mladou novinářku Konečnou. Musím říct, že jsem se při čtení výsostně bavila, smála se (dokonce místy i nahlas), užívala si autorovu vynalézavost i jazykový humor. Tenhle text byl zkrátka příjemně osvěžující... a za to si rozhodně zaslouží palec nahoru.

Vzpomínky na něj

Do svého TOP seznamu dále zařazuju letošní novinku od Colleen Hoover, Vzpomínky na něj. Protože tahle knížka ve mně vyvolala skutečně intenzivní emoce. V těžišti děje stojí Kenna – právě se vrací z vězení a touží se setkat se svou čtyřletou dcerkou, kterou nikdy neviděla. Nejedná se o příběh, který by byl plný akce. On je spíše statický a pocitový. Zato však SILNĚ pocitový – to, s jakou opravdovostí autorka dokázala popsat zoufalé emoce mámy, které není dovolen styk s vlastní dcerou, s vámi zkrátka zamává. 

Čas odejít

Knihu Čas odejít od Jodi Picoultové vyzdvihuju z jednoho prostého důvodu – z pointy téhle knížky mi doslova spadla brada. Přiznám se, že ve většině případů závěr knížky tuším dopředu. A když ne, tak mě finální řešení zřídkakdy překvapí. Už jenom proto si román o holčičce hledající svou ztracenou matku prostě zaslouží tady být. Protože tady jsem fakt nic neodhadla. Body navíc si pak u mě Čas odejít získal i specifickým prostředím a lavinou pozoruhodných informací týkajících se truchlení slonů.


Na závěr bych ještě třem knížkám přidělila něco jako čestná uznání, protože zkrátka nemohu jinak. ♡
A tím pro letošek končím. :-)

Přeju jiskrné prožití Silvestra a krásnou novou čtecí sezónu!

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý