Neal Shusterman: Kosení

Jak možná víte, dystopická série Smrtka ve mně zanechala dojem. Proto jsem se nemohla dočkat tohoto modrého bonbónku, který sliboval novou nálož příběhů z prostředí ovládaného dokonalou umělou inteligencí jménem Nimbus a Cechem ctihodných Smrtek. A jestli knížka splnila má očekávání? Do puntíku! Poskytla mi přesně TO rozptýlení, na které jsem se těšila. :-)


Kosení

Co od Kosení očekávat?

Titul Kosení je souborem povídek ze známého dystopického prostředí. A musím říct, že je to bravurně poskládaná série příběhů. Nejen, že vás zavede zpátky do postmortální budoucnosti, ale v každém z textů se navíc ukrývá originální myšlenka a občas i poměrně překvapivá pointa. 

Co příběh, to originál

Povídky se odehrávají v různých časových epochách. V první z nich se například dostáváte do mladých let smrtky Curieové a Faradaye, jindy se podíváte na přelom smrtelného a postmortálního věku. Některé z příběhů vyplňují mezery v původním ději, v jiných autor představuje známé postavy v neznámém světle. A další povídky jsou prostě jen solitéry se smrtkami v hlavních rolích – nicméně podotýkám, že I TY jsou napsány naprosto skvěle!

Božsky zvládnutá atmosféra

Také bych ráda náležitě podtrhla, že se autorovi podařilo vytvořit tutéž atmosféru, na jakou jsme zvyklí. Tohle považuju za významné plus, protože přesně TO jsem chtěla. Znovu si odskočit do vymyšlené reality, kterou už znám, a pocítit při tom stejné emoce. A ono se to povedlo. 

Čtivost na maximum

I když tedy nejsem zrovna fanda povídkového žánru, tady uděluju obrovský palec nahoru. Každou povídku jsem si užila, těšila se na vyústění (protože ta byla pokaždé skvěle vymyšlená). A vůbec to byla jedna knížek, u kterých člověk tak trochu nechce, aby skončila. Tyhle příběhy jsem si prostě vychutnávala, jako pralinky z bonboniéry. :-)

Kniha VÝHRADNĚ pro fanoušky

U mě tedy knížkou Kosení Neal Shusterman rozhodně zabodoval. Přesto bych asi měla upozornit na fakt, že nejde o čtení pro každého. Podle mě si ji totiž užijí výhradně fanoušci. Ti, kteří už mají všechny předchozí díly série za sebou. Tady podle mě platí přímá úměra – čím víc jste toho přečetli, tím víc si povídky užijete. Musíte zkrátka aspoň trochu tušit, co se skrývá pod pojmy nezvedenec, Nimbusnanity, jaký je rozdíl mezi zmrtvením a pokosením. A když navíc budete vědět, co se stalo na Trvalce, tím líp. :-)

...

Pokud jste tedy propadli trilogii Smrka-Nimbus-Zvon, určitě nevynechejte ani Kosení. Byla by to škoda!


Kosení

Neal Shusterman: Kosení

Modrý čaj


Bibliografické údaje

Název: Gleanings / Kosení
Autor: Neal Shusterman
Překlad: Petr Kotrle
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2023
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-242-9251-9

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý